RUG gaat opnieuw op expeditie naar Spitsbergen om onderzoek te doen naar klimaat

De tweede poolexpeditie van het Arctisch Centrum van de RUG vaart in de zomer alsnog uit naar het noordpoolgebied.

Voor de expeditie varen vijftig onderzoekers, vijftig toeristen, een tiental beleidsmakers, politici en journalisten naar Spitsbergen. Dit om onderzoek te doen en om de gevolgen van klimaatverandering met eigen ogen te zien.

De expeditie zou twee jaar geleden al vertrekken, maar vanwege corona ging dat niet door. ‘Minister Van Engelshoven had toen toegezegd dat ze graag mee wilde’, aldus onderzoeker en initiatiefnemer Maarten Loonen. ‘We hopen nu dat minister Robbert Dijkgraaf mee komt.’

Er zijn drie plekken gereserveerd voor het ministerie (ook voor een woordvoerder en een ambtenaar), maar Dijkgraaf heeft nog niet gereageerd. Als hij niet meegaat, zijn de hutten snel gevuld. Er staan vijf onderzoekers op de wachtlijst die ook graag mee willen.

Maarten Loonen. Foto: Cecilia Sandstrom

Strenge selectie

Vanwege het ruimtegebrek aan boord heeft financier NWO streng geselecteerd, waardoor voor sommige onderzoeksprojecten niet twee onderzoekers mee konden, maar slechts eentje. De onderzoekers moeten daarom ook nauwer samenwerken, zegt Loonen, waardoor het niet meer afzonderlijke projecten zijn maar één onderzoeksthema.

Het project, SEES genaamd (Netherlands Scientific Expedition Edgeøa Svalbard), is een project van Loonen en zijn collega-onderzoekers bij het Arctisch Centrum, Annette Scheepstra en Frits Steenhuisen. De drie zijn regelmatig in Spitsbergen. Loonen is iedere zomer manager van het onderzoeksdorpje aldaar.

8000 euro

De expeditie maakt gebruik van een schip van cruisevaartonderneming Oceanwide Expeditions, dat wel vaker naar Spitsbergen vaart. Kaartjes kosten volgens Loonen zo’n 8000 euro. ‘En de overgebleven bedden zijn nog een tikje duurder.’

Daarnaast zullen de toeristen een bijdrage moeten leveren aan het onderzoek. Zo zijn ze zelf onderwerp van een psychosociaal onderzoek. Maar ze zullen ook aan het werk gezet worden. Zo hielpen ze tijdens de vorige expeditie, in 2015, mee bij een onderzoek naar krabbetjes.

‘Dan stond er een groepje toeristen met schepnetjes bij het water,’ zegt Loonen. Er zijn toen ook drie nieuwe diersoorten ontdekt met hulp van de toeristen, vertelt hij.

De deelnemers vliegen zelf naar Spitsbergen, stappen op 13 juli op de boot, varen onder meer naar Edgeøya en vliegen de 22e weer terug.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties