RUG zet opnieuw grootse poolexpeditie naar Spitsbergen op

De grootste Nederlandse poolexpeditie ooit gaat op herhaling. RUG-onderzoekers gaan in augustus 2020 opnieuw naar Spitsbergen om de gevolgen van de klimaatverandering te onderzoeken.
Door Giulia Fabrizi

Wetenschappers Maarten Loonen, Frits Steenhuisen en Annette Scheepstra reizen volgend jaar, net als in 2015, af naar het eiland Edgeøya aan de oostkant van Spitsbergen. Ook dit keer kunnen er journalisten en betalende toeristen mee met de Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen (SEES).

Met de expeditie willen ze laten zien hoe snel de ecologische gevolgen van de klimaatverandering op het het eiland om zich heen grijpen.

Opwarming

Loonen, Steenhuisen en Scheepstra, die regelmatig op Spitsbergen zijn, zijn al jaren bezig om deze tweede expeditie van de grond te krijgen. Uit statistieken en grafieken van poolmetingen – onder meer in het poolstation van de RUG in Ny-Ålesund – blijkt namelijk dat het klimaat op Spitsbergen sneller opwarmt dan op andere plekken in de wereld.

Volgens Loonen brengt de nieuwe expeditie ook nieuwe mogelijkheden met zich mee: ‘Deze keer bieden we veel ruimte aan jonge onderzoekers: promovendi en postdocs kunnen een onderzoeksplan indienen.’ Behalve de RUG, sturen ook Wageningen University, Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit en het NIOZ mensen mee.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties