Roken wordt nu op de hele Zernike Campus ontmoedigd. Zelfs de rookpaal bij het bruggetje achter de Linnaeusborg is vorige week verwijderd. Toch kunnen rokers op het terrein gewoon hun gang gaan.
De rookpaal (een asbak aan een paaltje) stond vanaf de Linnaeusborg gezien aan de andere kant van het bruggetje. Vanaf daar werd roken dan ook toegestaan door de stewards. Ook al stond er vijftig meter verderop, op de kruising met de Paddepoelsterweg, een dikke blauwe streep op het pad met de mededeling dat je al vanaf daar niet mag roken.
In de faculteitsraad van de Faculty of Science and Engineering vorig jaar mei vroeg Michael Wilkinson van de medewerkersfractie zich daarom af of dit niet tegenstrijdig met elkaar was. En of de RUG het roken niet faciliteert met die paal, want dat mag niet. Inmiddels is de paal weggehaald.
Rookhokken
‘Vreemd’, vindt Daniel Tiran, die samen met zijn studiegenoten vanaf de Bernoulliborg naar het bruggetje is komen lopen. ‘We worden hier juist steeds naartoe gestuurd als we willen roken’, zegt hij. ‘Hoe ver is dat dan?’ vraagt Bilal als hij van het kruispunt hoort, waar het wel mag. Hij strekt zijn nek uit, maar het riet is te hoog.
De studenten vinden aparte rookhokken op het terrein een beter idee. ‘En die bak was juist handig, want nu gooien mensen hun peuken op de grond’, zegt Bilal. Hij wijst naar het bewijs voor zijn voeten in de platgetreden berm: tientallen peuken in de prut.
Te druk
Verderop, bij de blauwe lijn, is nu in overleg met de gemeente wel een grote prullenbak neergezet, weet steward Jesse Benne, die net samen met een paar collega’s zelf een rookpauze neemt. Ze zijn niet enthousiast over het beleid. ‘We hebben het al druk genoeg met andere dingen; met afval, met de fietsen. Met de fietsen is het nu heel druk.’ Rokers aanspreken doen ze daarom niet meer.
‘We mogen geen bevelen geven,’ legt Benne uit. ‘Alleen foei zeggen.’ Boetes uitdelen mogen ze ook niet, en op de Zernikelaan hebben ze al helemaal niets te zeggen. ‘Dat is openbare weg, van berm tot berm’, benadrukt hij. ‘Er moet gewoon handhaving komen’, vindt Benne. ‘Dat hebben we vanaf het begin gezegd.’ Want als er boetes worden uitgedeeld zal dat nieuws snel genoeg rondgaan, meent hij.