Rookpaal bij Linnaeusborg weg, maar gerookt wordt er toch wel 

Roken wordt nu op de hele Zernike Campus ontmoedigd. Zelfs de rookpaal bij het bruggetje achter de Linnaeusborg is vorige week verwijderd. Toch kunnen rokers op het terrein gewoon hun gang gaan.

De rookpaal (een asbak aan een paaltje) stond vanaf de Linnaeusborg gezien aan de andere kant van het bruggetje. Vanaf daar werd roken dan ook toegestaan door de stewards. Ook al stond er vijftig meter verderop, op de kruising met de Paddepoelsterweg, een dikke blauwe streep op het pad met de mededeling dat je al vanaf daar niet mag roken.

In de faculteitsraad van de Faculty of Science and Engineering vorig jaar mei vroeg Michael Wilkinson van de medewerkersfractie zich daarom af of dit niet tegenstrijdig met elkaar was. En of de RUG het roken niet faciliteert met die paal, want dat mag niet. Inmiddels is de paal weggehaald.

De inmiddels verwijderde rookpaal.

Rookhokken

‘Vreemd’, vindt Daniel Tiran, die samen met zijn studiegenoten vanaf de Bernoulliborg naar het bruggetje is komen lopen. ‘We worden hier juist steeds naartoe gestuurd als we willen roken’, zegt hij. ‘Hoe ver is dat dan?’ vraagt Bilal als hij van het kruispunt hoort, waar het wel mag. Hij strekt zijn nek uit, maar het riet is te hoog. 

De studenten vinden aparte rookhokken op het terrein een beter idee. ‘En die bak was juist handig, want nu gooien mensen hun peuken op de grond’, zegt Bilal. Hij wijst naar het bewijs voor zijn voeten in de platgetreden berm: tientallen peuken in de prut.

Te druk

Verderop, bij de blauwe lijn, is nu  in overleg met de gemeente wel een grote prullenbak neergezet, weet steward Jesse Benne, die net samen met een paar collega’s zelf een rookpauze neemt. Ze zijn niet enthousiast over het beleid. ‘We hebben het al druk genoeg met andere dingen; met afval, met de fietsen. Met de fietsen is het nu heel druk.’ Rokers aanspreken doen ze daarom niet meer.

‘We mogen geen bevelen geven,’ legt Benne uit. ‘Alleen foei zeggen.’ Boetes uitdelen mogen ze ook niet, en op de Zernikelaan hebben ze al helemaal niets te zeggen. ‘Dat is openbare weg, van berm tot berm’, benadrukt hij. ‘Er moet gewoon handhaving komen’, vindt Benne. ‘Dat hebben we vanaf het begin gezegd.’ Want als er boetes worden uitgedeeld zal dat nieuws snel genoeg rondgaan, meent hij.

Lees ook:

English

12 REACTIES

  1. Ja want waarom zou je je als roker gewoon aan de geldende regels houden? Zo kennen we de roker weer, schijt aan anderen, rook maar mee! Roken is een zeer persoonlijke hobby die wat mij betreft alleen achter je eigen, niet gehuurde, voordeur mag uitoefenen.

  2. Continue along the path for a mere 50 meter, and you will find a bin for your waste, placed especially for smokers. Please do not leave your sigaret waste or other litter in the water or on the ground.

    • You seriously think I’m gonna walk 50 meters only to smoke????!! Next time you can clean my sigaret waste from the water or the ground.

      • Weird attitude. You can also choose not to spread litter, and simply take it with you. It is also not allowed to leave litter on the street, in the water etc, and for a very good reason. Just be a bit more considerate.

  3. Dit is geen beleid van de Rijksuniversiteit of vanuit de Hanzehogeschool. Dit is simpelweg de nieuwe wet sinds 1 augustus 2020. Een ieder kan beboet worden als deze in en om nabij scholen, rookt. Echter dat handhaving vanuit de gemeente hier niets aan doet.. De RUG kan niets anders doen, dan het niet faciliteren en studenten, medewerkers en bezoekers er op wijzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in