Roemeense breinen achter oplichting DUO zijn ondergedoken

De mensen achter de ngo GCRS, die met een trucje voor elkaar kregen dat DUO onterecht studiefinanciering uitbetaalde aan Roemeense studenten, zijn van de radar verdwenen.

Oprichter Dragos Henriett Doicu en zijn vrouw, die voorzitter is van de in Zweden ingeschreven ngo, hebben zichzelf uitgeschreven als freelancers voor de organisatie. Doicu reageert niet meer op studenten die werken voor GCRS en ook op de socialemediakanalen is geen activiteit meer. 

GCRS betaalde Roemeense studenten voor zogenaamd freelance ‘journalistiek werk’, onthulde UKrant in oktober, zodat ze voldeden aan het urencriterium van DUO en zo in aanmerking kwamen voor studiefinanciering. Maar de studenten hoefden in werkelijkheid nauwelijks iets te doen en de betalingen werden in de vorm van ‘donaties’ aan de ngo door hun eigen families gefinancierd. 

Op een gegeven moment betaalde GCRS het geld niet meer uit aan de studenten. Uit een door 74 studenten ingevulde enquête van lotgenotengroep SurvivingGCRS blijkt dat ten minste 92.000 euro nooit uitbetaald werd. 

Belastingcontrole

Dragos en Laura Doicu werden allebei betaald door de ngo op basis van freelancecontracten. Maar kort na een controle door de Zweedse belastingdienst, eind oktober, zijn ze met hun freelanceactiviteiten gestopt en hebben ze zich uitgeschreven als freelancer in de Zweedse Kamer van Koophandel.

Rond diezelfde tijd stopte GCRS met het plaatsen van berichten op Facebook en Instagram. In zulke berichten werd het ‘werk’ van studenten, in de vorm van video’s, getoond. De organisatie staat nog wel als actief aangemerkt bij de Kamer van Koophandel in Zweden. 

Auto-reply

Volgens SurvivingGCRS reageerde Doicu vanaf begin november ook niet meer op mensen die voor de organisatie actief waren. Hij stelde op zeker moment wel een auto-reply in voor studenten die weg willen bij GCRS. UKrant heeft ook contact met hem opgenomen, maar hij wenste geen vragen te beantwoorden. 

Ondertussen heeft DUO, om fraude te voorkomen, een boete ingevoerd voor mensen die onterecht studiefinanciering hebben ontvangen. Voorheen hoefde je dan alleen het bedrag van de studiefinanciering terug te betalen. Als het om grote sommen geld gaat of er sprake is van opzet of achtergehouden informatie, doet DUO ook aangifte. 

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties