Kamervragen Pieter Omtzigt over Roemeense zwendel en oplichting DUO

Kamerlid Pieter Omtzigt wil van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf weten hoe het komt dat DUO tot dusver niets heeft gedaan tegen een Roemeense fraudekwestie waarover UKrant vorige week berichtte.

De organisatie Global Confederation of Romanian Students (GCRS) helpt studentenuit Roemenië aan fictief werk, zodat ze in Nederland studiefinanciering kunnen aanvragen. Uit de reportage van UKrant blijkt dat DUO al langere tijd op de hoogte is van de praktijken van GCRS, maar geen actie heeft ondernomen.

‘We weten dat veel studenten problemen hebben met GCRS, dus we wachten af of ze de ngo gaan aanklagen’, zei een woordvoerder vorige week tegen UKrant. Omtzigt begrijpt dat niet, zo blijkt uit zijn vragen, en vraagt de minister om opheldering.

Werkwijze

De werkwijze van de organisatie komt erop neer dat de familie van de student doneert aan GCRS, die het geld aan de student overmaakt als salaris. Daardoor kan de student bij DUO studiefinanciering aanvragen, ook al werkt die niet het verplichte aantal uren.

De student stort het salaris terug naar de eigen familie, die vervolgens opnieuw gevraagd wordt om een donatie te doen aan de organisatie. Op deze manier wordt het geld rondgepompt en blijft DUO uitkeren.

Roemeense studenten in Groningen vertelden UKrant dat ze in de val zijn gelokt, omdat GCRS na verloop van tijd stopt met het terugbetalen van de donaties. De familieleden en de studenten zijn hun geld kwijt, zo vrezen ze nu.

Sterk gestegen

Het is onduidelijk hoeveel geld DUO op deze manier ten onrechte heeft uitgekeerd. Het aantal Roemeense studenten in Nederland is de laatste jaren sterk gestegen, van 1600 in 2015 tot een kleine 7000 nu.

Daarmee staat het land op de derde plaats van ‘leveranciers’ van internationals, na Duitsland en Italië. In Groningen staat Roemenië zelfs op de tweede plaats.

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties