Promovendi die lid zijn van de Doughnut Party zijn een petitie gestart om – wederom – op te roepen tot de onmiddellijke beëindiging van het experiment met beurspromovendi. Meer dan tweehonderd PhD-studenten hebben al getekend.
Het experiment, dat universiteiten de mogelijkheid biedt om promovendi een beurs te geven in plaats van een baan, wordt momenteel geëvalueerd door de regering. De uitkomst ervan kan elk moment bekend worden en zal bepalen of het experiment per direct beëindigd wordt of doorloopt tot het geplande einde in 2024.
‘Als het meteen stopt, zouden alle beurspromovendi werknemers moeten worden’, legt beurspromovendus Marie Stadel uit. Zij nam het initiatief voor de petitie.
Ongelijkheid
Zij en haar medepromovendi vinden dat het experiment oneerlijk is. Het creëert niet alleen ongelijkheid tussen promovendi die in feite hetzelfde werk doen, maar het levert ook gedoe op voor supervisors en hoogleraren die moeten jongleren met de verschillende rechten en verplichtingen van de twee soorten promovendi. Als het experiment beëindigd wordt, zouden er ook veel meer mensen zijn die les kunnen geven, aangezien beurspromovendi dat niet mogen doen.
‘Er is een flinke lobby om het experiment voort te zetten’, zegt Stadel. ‘Maar wij vinden dat de mensen die het willen stopzetten ook een stem moeten krijgen.’
Niet transparant
Hoewel de communicatie over de rechten en plichten van beurspromovendi is verbeterd sinds boze promovendi in 2019 een manifest publiceerden, zijn er nog altijd veel PhD’s die zich nooit gerealiseerd hebben waar ze aan begonnen, volgens Stadel. ‘Graduate schools zijn niet altijd volledig transparant over de verschillen’, zegt ze. Daarnaast krijgen promovendi ook nauwelijks officiële informatie over het evaluatieproces.
‘En het is natuurlijk zo dat als jij als masterstudent solliciteert, je denkt: liever deze plek dan helemaal geen. Je wuift zulke dingen weg. Maar als je eenmaal aan het werk bent en je ziet anderen coronabonussen krijgen, of collega’s die naast je zitten krijgen een verlenging, dan realiseer je je pas wat de verschillen nou echt inhouden. Dat voelt heel anders.’
Onafhankelijke stem
De promovendi hopen hun gemeenschap een onafhankelijke stem te geven. ‘We willen er in feite voor zorgen dat iedereen kans maakt’, zegt beurspromovendus Taisha Muller.
GRIN, het promovendinetwerk van de RUG, steunt de petitie, evenals het nationale promovendinetwerk PNN.
Je kunt de petitie hier vinden.