Beurspromovendus zou liever werknemer zijn

Beurspromovendus zou liever werknemer zijn

Als het aan beurspromovendi ligt, dan zijn ze liever werknemer dan dat ze een beurs ontvangen. Het Promovendi Netwerk Nederland concludeert dat na een rondvraag onder 225 beurspromovendi.
22 september om 16:36 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
september 22 at 16:36 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar foto

Door Christien Boomsma

22 september om 16:36 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar foto

By Christien Boomsma

september 22 at 16:36 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar foto

Christien Boomsma

Achtergrondcoördinator en wetenschapsredacteur Volledig bio » Background coordinator and science editor Full bio »

Van de 225 ondervraagden zegt maar liefst 74,4 procent dat ze liever een aanstelling hadden gehad. Ze kozen voor hun plek omdat het de enige beschikbare plekken waren, of omdat ze als werknemerpromovendus achter het net visten. 

Van de ondervraagde promovendi geeft 8,8 procent wel de voorkeur aan de student-status.

Zelfde werk

PNN is niet verbaasd. ‘Beurspromovendi verdienen minder dan werknemerpromovendi, bouwen geen pensioen op. Vermeende voordelen, zoals het hebben van meer vrijheid in het opstellen van hun project, lijken niet te worden waargemaakt. Voor de beurspromovendi is het duidelijk dat ze gewoon hetzelfde werk doen als werknemerpromovendi, maar onder slechtere voorwaarden’, zegt PNN-voorzitter Lucille Mattijssen.

Ze ziet dan ook liever dat het experiment promotieonderwijs zo snel mogelijk stopt. ‘Het is duidelijk dat een bursalenstelsel vooral iets is wat bestuurders willen, maar voor promovendi is het geen verbetering.’

Overigens is het PNN wel te spreken over de ‘top-up’-beurzen voor internationale promovendi. Wanneer een promovendus met een externe beurs naar de RUG komt, vult de universiteit die aan tot het niveau van een reguliere beurspromovendus. 

Manifest

De bevindingen van het PNN sluiten aan bij de lopende kritiek op het experiment promotieonderwijs. Vorige jaar publiceerden Groningse beurspromovendi een manifest waarin ze eisten dat de RUG zou stoppen met het experiment. Ze stelden daarin hetzelfde werk te doen als hun werknemer-collega’s, maar voor minder geld. Ook hebben ze geen recht op regelingen voor werknemers.

Het manifest werd meer dan 900 maal ondertekend. Van die handtekeningen waren er 236 afkomstig van beurspromovendi. Ondanks de kritiek besloot de RUG toch door te gaan. In de komende jaren kunnen nog 650 beurspromovendi worden geworven. 

English

1 REACTIE

  1. Ik ben zelf niet zo’n voorstander van het bursalenstelsel (werk moet ook als werk behandeld en betaald worden), maar gezien de magere financiering van wetenschappelijk onderzoek had deze bursalen misschien óók gevraagd moeten worden of ze liever geen promotieplaats gehad hadden dan een beurs. Want dat zou waarschijnlijk toch het gevolg van afschaffing ervan zijn: veel minder promotieplaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in