Minister waarschuwt RUG voor rechtszaken beurspromovendi

De beurspromovendi die tegen het experiment in opstand kwamen zijn teleurgesteld dat de RUG ermee mag doorgaan. Foto Reyer Boxem

Experiment mag doorgaan

Minister waarschuwt RUG voor rechtszaken beurspromovendi

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven zet het omstreden experiment met beurspromovendi niet stop. Wel waarschuwt ze dat een beurspromovendus in sommige gevallen beschermd wordt door het arbeidsrecht.
21 januari om 10:23 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
januari 21 at 10:23 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

21 januari om 10:23 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

januari 21 at 10:23 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Volgens de minister kan het experiment doorgaan, omdat de tussenevaluatie van vorig jaar geen ‘ernstige nadelige effecten op het onderzoeksklimaat bij een of meer universiteiten’ heeft aangetoond.

Deze tussenevaluatie, die met veel kritiek werd ontvangen, wordt nog wel beoordeeld op de wetenschappelijke betrouwbaarheid. De uitslag van deze onafhankelijke beoordeling verwacht Van Engelshoven begin dit jaar, schrijft ze in antwoord op Kamervragen.

Rechtszaken

Als de financiële tegemoetkoming echter het enige verschil is tussen werknemerpromovendi en beurspromovendi, stelt Van Engelshoven, kan een rechter besluiten dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Als ze hetzelfde werk doen, moeten ze namelijk ook gelijk beloond worden.

Een groep van twintig promotiestudenten van de RUG kwam eind vorig jaar precies om die reden in het geweer. Zij zetten in een manifest een reeks kritiekpunten op een rij – zo zouden ze onder druk gezet worden om toch onderwijs te geven, hoewel dat niet tot de taken van beurspromovendi behoort  – en riepen op het experiment onder de huidige voorwaarden stop te zetten.

De RUG is met 850 beurspromovendi de belangrijkste uitvoerder van het experiment. Ruim tweehonderd van hen hebben het manifest inmiddels ondertekend.

Teleurgesteld

‘De conclusie van minister Van Engelshoven vinden wij teleurstellend’, zegt Martha Buit namens de groep beurspromovendi die het manifest opstelde. ‘Eerder leek ze van plan te zijn het experiment stop te zetten, terwijl ze het nu in stand houdt mede op grond van een omstreden tussenevaluatie. Het is bovendien verbazingwekkend dat ze verwacht dat de RUG de problemen aangaande het experiment oplost.’

De groep vindt het vooral vervelend dat de minister zinspeelt op ongelijkheden, maar die niet benoemt. ‘De facto zegt ze: het experiment kent gebreken, maar we erkennen dit niet en laten het aan de PhD-studenten zelf over om eventuele rechtszaken aanhangig te maken’, licht Buit toe. 

Dat is een stap die de beurspromovendi liever niet zouden nemen. ‘Wij hebben werk dat wij van harte verrichten. Idealiter focussen we ons daar ook geheel op. Wij zijn echter wel de mogelijkheden aan het onderzoeken.’ Liever hadden ze gezien dat Van Engelshoven actie had ondernomen zodat de ongelijkheid in de huidige arbeidsvoorwaarden zou worden rechtgetrokken.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties