Beurspromovendi teleurgesteld in reactie RUG

Peter van der Sijde

Beurspromovendi teleurgesteld in reactie RUG

De PhD’s die in een manifest stopzetting eisen van het experiment dat het mogelijk maakt hen op een beurs te laten promoveren, zijn teleurgesteld in de reactie van de universiteit.
19 december om 11:59 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
december 19 at 11:59 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

19 december om 11:59 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

december 19 at 11:59 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

In een brief aan de u-raad kondigen ze aan door te gaan met hun strijd voor gelijke behandeling.

220 beurspromovendi tekenden het manifest dat 13 december werd verspreid via de website van het Promovendi Netwerk Nederland (PNN). Het werd uitgebreid besproken in de universiteitsraad en rector magnificus Cisca Wijmenga en dean van de Groningse Graduate Schools Lou de Leij gingen in gesprek met de ontevreden beurspromovendi.

In het manifest eisen de beurspromovendi dezelfde rechten en beloning als werknemerpromovendi. Ze stellen dat de ‘vrijheid’ waarmee de lagere beloning wordt gerechtvaardigd, in feite niet bestaat.

Schoorvoetend

Maar dat gesprek leverde niet op wat de initiatiefnemers van het manifest ervan hadden verwacht. Vorige week stemde de u-raad, zij het schoorvoetend, in met een nieuwe ronde van 650 beurspromovendi.

‘We zijn teleurgesteld in de manier waarop de universiteit dit heeft aangepakt’, zegt Martha Buit, een van de initiatiefnemers van het manifest. ‘We hadden goede hoop dat vooral Cisca Wijmenga er iets objectiever in zou staan dan Lou de Leij. Dat bleek niet zo te zijn. Ook zij ziet het experiment als een groot succes. We hadden al snel het gevoel dat we tegen een muur praatten.’

Notulen

Daarnaast steekt het dat de notulen van het gesprek met Wijmenga en De Leij naar leden van de u-raad zijn gestuurd. Die notulen waren volgens de PhD’s niet door hen goedgekeurd. Ze zijn het niet eens met de inhoud.

Volgens Buit ziet de universiteit de onvrede als een informatieprobleem, terwijl de beurspromovendi blijven hameren op de onaanvaardbare ongelijkheid. ‘De voorgestelde verbeteringen doen niets om de rechtspositie en gelijkheid van de huidige beurspromovendi te verbeteren’, schrijven de promovendi in de brief.

Bovendien komt het plan voor betere informatievoorziening pas in maart. Dan is de aanvraag voor een nieuwe ronde beurspromovendi al ingediend.

Vervolgstappen

De beurspromovendi denken ondertussen na over eventuele vervolgstappen. Maar welke dat zijn, is nog niet duidelijk. Wel is er nog een vervolgafspraak gepland met de RUG.

Rector magnificus Cisca Wijmenga reageert bondig, via woordvoerder Jorien Bakker. ‘De brief van de promovendi is aan de u-raad gericht en niet aan het college van bestuur. Daar heeft ook de discussie hierover plaatsgevonden. Tot de afgesproken plannen zijn geïmplementeerd, gaan we niet reageren.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties