Professor Conny gaat weer lopen

Professor Conny gaat weer op pelgrimstocht. De klinisch geneticus uit het UMCG moest haar ‘Walk for Chromosome 6’ afgelopen voorjaar afbreken wegens een blessure. Maar zondag zet ze haar wandeling voort.
Door Christien Boomsma 

‘De peesontsteking was een enorme domper’, zegt Conny van Ravenswaaij. ‘Ik had echt alles geprobeerd om hem de baas te worden. Eerst door een paar dagen rust te nemen in San Sebastian, later door twee weken in Frankrijk te blijven, maar het ging écht niet meer.’ 

Zelfs na die twee weken had ze meteen weer pijn toen ze begon te lopen. Ze slikte ontstekingsremmers en pijnstillers om toch door te kunnen gaan. ‘Ik dacht: als ik terug ga, is alles voor niets geweest. Dat wilde ik niet.’ 

Maar toen ze begon over te geven door de medicijnen, hield het op. ‘Ik besefte dat ik mijn lichaam vergiftigde’, zegt ze. ‘Toen besloot ik: ik ga terug. Ik ga dit afmaken.’

Zeldzame aandoening

Ze deed het immers niet voor niets. Van Ravenswaaij hoopte met de tocht van ruim 1200 kilometer geld in te zamelen voor haar onderzoek naar kinderen met een afwijking op chromosoom 6. Over deze zeldzame aandoening is maar weinig bekend. Maar door een database op te zetten waarin alle kennis wordt gecombineerd, zou ze vooral de ouders van de kinderen enorm kunnen helpen.

‘Het probleem is: iedereen weet wat kanker is. Iedereen weet dat het een rotziekte is en dat je er aan kunt sterven. Dus geld inzamelen voor kanker is gemakkelijk. Deze ziekte is toch een ver-van-mijn-bedshow’, zegt ze. Als ze maar een fractie heeft van het geld dat naar kankeronderzoek gaat, kan ze enorm veel doen. ‘Het is zo belangrijk om de ouders antwoorden te geven.’

Van Ravenswaaij haalde tot nu toe 7000 euro op. Ze had gehoopt op minstens 12.000. Genoeg om een technicus te betalen die de gewenste database kan opzetten. Maar het kan nog, zegt ze. ‘De crowdfunding loopt nog. Ik snap het als mensen pas willen doneren als ik ook echt ben aangekomen. We kunnen het halen.’ 

Zondag vliegt ze naar Spanje voor de laatste 410 kilometer. Ze verheugt zich erop. Aan de voorbereiding zal het niet liggen: ze heeft getraind, fysiotherapie gehad en liet zich speciale steunzolen aanmeten die de afwikkeling van haar voet moeten verbeteren. 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties