‘Het Proces’ wint Cardozo-awards

Het was zien en gezien worden, dinsdagavond in het Usva-theater. Daar werden voor de zevende keer de Cardozo-awards uitgereikt. De UK was erbij.
Door Tim Bakker / Video Beppie van der Sluis

Qua uitstraling deed de avond niet onder voor een awarduitreiking in Hollywood. De Oscars van het Hoge Noorden worden ze dan ook wel genoemd. Alle elementen zijn aanwezig: schitterende outfits, champagne en een uitgebreide show vol grappen, muziek en theatrale amuses.

En prijzen natuurlijk. Elk jaar worden de door Usva gesubsidieerde studentenproducties van het voorbije theaterseizoen beoordeeld en beloond. De Cardozo-awards, vernoemd naar een oud-medewerker van Usva, beslaan zeven categorieën. De beste acteur, de beste actrice en de beste bijrolspeler krijgen alle drie een award, er gaan prijzen naar het beste stuk en de beste regisseur, en ook de beste vormgeving en de beste promotie worden onderscheiden.

Een vijfkoppige jury bepaalde zowel de nominaties als de winnaars. Theatercriticus Jacques D’Ancona en tv-presentator Bram Douwes kwamen langs om de awards uit te reiken, terwijl Lies Mensink en voormalig Cardozo-winnaar Robin Achterhof de presentatie voor hun rekening namen.

‘Mooie erkenning’

Grote favoriet van de avond was Het Proces, geproduceerd door het Groninger Studenten Toneel (GST), dat voor alle zeven categorieën een nominatie in de wacht sleepte. Tussen de uitreikingen door kreeg het publiek een scène uit het stuk te zien, evenals een live gespeeld fragment uit Sweeney Todd.

GST-voorzitter Jan-Anne van der Wel was blij met de vier awards voor Het Proces, al vond hij de prijzen uiteindelijk ‘van ondergeschikt belang’. ‘Het belangrijkste is dat niet alleen wij, maar iedereen hier in de zaal, zijn samengekomen om onze passie na te streven en wat moois neer te zetten’, zei hij bij het in ontvangst nemen van de award voor beste stuk. ‘Dat dat proces, haha, woordgrap, uiteindelijk beloond wordt met deze prijs, is een mooie erkenning voor wat we met elkaar gemaakt hebben.’

De Cardozo-awards 2016 gingen naar:

Beste stuk: Het Proces (GST)
Beste actrice: Romy Krikke in Sweeney Todd (Idiomotor)
Beste acteur: Martin Kroon in Het Proces (GST)
Beste bijrol: Martijn van Dussen in Het Proces (GST)
Beste regie: Hesterliena Wolthuis voor Bang Bang You’re Dead (A-Way Productions)
Beste vormgeving: Festen (GST)
Beste promotie: Bang Bang You’re Dead (A-Way Productions)

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties