Pro-Palestina studenten ontevreden over nieuwe Gaza-verklaring van RUG

De RUG gaat haar samenwerkingen met Israëlische en Palestijnse partijen onderzoeken. Maar dat is niet voldoende, zeggen de pro-Palestijnse studenten die dinsdag protesteerden tegen het gebrek aan actie van de universiteit. 

DOOR EÒIN GALLAGHER EN INGRID ŞTEFAN

Het college van bestuur publiceerde vorige week een verklaring waarin staat dat de universiteit een open dialoog wil blijven voeren over de oorlog tussen Israël en Gaza. Ook moet er een veilige omgeving gecreëerd worden waarin academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting centraal staan. 

In november deed de universiteit ook al een communiqué uitgaan waarin het haar neutraliteit benadrukte. Deze nieuwe verklaring volgt op gesprekken met onder meer de Joodse studentenvereniging IJAR en Groningen for Palestine. 

Teleurstellend

Die laatste noemde de reactie van de RUG tijdens de demonstratie voor het Academiegebouw – waar zo’n vijftig mensen aanwezig waren – ‘zeer teleurstellend’. Studenten schreven de namen van academici die sinds het begin van de oorlog gedood zijn in Gaza op een spandoek met daarop de tekst ‘Academics, your silence kills’.  

‘Academische neutraliteit wordt een excuus om je achter te verschuilen als het gebruikt wordt om te blijven zwijgen terwijl onze collega’s, leeftijdsgenoten en studenten worden vermoord’, stelt PhD student international relations Alina Achenbach, die het protest hielp organiseren.

Meer discussies

De RUG zegt studenten en medewerkers te zullen bijstaan als studie of werk wordt beïnvloed door het conflict. Ook wil ze meer ‘duidingsbijeenkomsten’ mogelijk maken zoals die van  Studium Generale in december. 

Maar daarmee doet de universiteit het minimale, volgens Groningen for Palestine. ‘Dit is de taak van de universiteit. Je moet je studenten kunnen beschermen en dat moet je op eigen initiatief doen’, zegt Achenbach. ‘Studenten moeten jou er niet aan hoeven herinneren dat Palestijnen ook mensen zijn, dat zou je al moeten weten.’

Lees ook:

Engels

10 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

10 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties