Petitie: RUG moet ‘educide’ in Gaza veroordelen

In een brief van RUG-medewerkers aan het college van bestuur (cvb) wordt de universiteit gevraagd zich uit te spreken tegen de ‘educide’ in Gaza.

De petitie is opgesteld door twee RUG-docenten in reactie op de schade die het onderwijssysteem in Gaza heeft opgelopen door het conflict tussen Israël en Hamas. Inmiddels hebben zo’n tachtig medewerkers van tien faculteiten getekend.

De ondertekenaars eisen dat de universiteit de vernietiging van het onderwijssysteem veroordeelt, dat er geld wordt vrijgemaakt om Palestijnse studenten aan de RUG te steunen en dat de universiteit haar banden met Israëlische organisaties herziet. Ook moet er een werkgroep over educide worden opgezet en moet de universiteit oproepen tot een permanent staakt-het-vuren.

‘Gezien de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ons instituut, zijn we ervan overtuigd dat de Rijksuniversiteit Groningen een rol van betekenis kan spelen en met concrete acties een aanzienlijk verschil kan maken’, staat er in de brief te lezen.

Geen namen

De petitie werd aanvankelijk alleen intern gedeeld door medewerkers, maar werd gelekt naar nieuwsblog GeenStijl, om later officieel naar het cvb gestuurd te worden.

Onder de ondertekenaars bevinden zich docenten en emeritus hoogleraren, alsook gastdocenten. Hun namen worden echter niet bekendgemaakt, om ze te beschermen tegen mogelijke negatieve reacties.

Elk van de zes universiteiten in Gaza is door de oorlog beschadigd geraakt of compleet verwoest. Ook zijn er in de afgelopen vijf maanden 95 hoogleraren, universitair docenten en universiteitsbestuurders omgekomen, naast veel andere leraren en studenten, volgens de mensenrechtenorganisatie Euro-Med Monitor in Geneve.

‘We beseffen dat het een delicate kwestie kan zijn om politieke uitspraken te doen, maar de universiteit moet boven alles objectief zijn, naar de feiten kijken en de rapporten en bevindingen van internationale instituten zoals de Europese Unie, de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties serieus nemen’, staat verder in de brief.

Verklaring

Het cvb heeft niet specifiek op dit document gereageerd, maar verwijst in zijn verklaring over het conflict van twee weken geleden wel in het algemeen naar brieven en petities die het ontvangen heeft.  

In die verklaring stelde de RUG dat ze haar samenwerkingen met Israëlische en Palestijnse partijen gaat onderzoeken en zo nodig herzien. Dat noemde de studentenorganisatie Groningen for Palestine afgelopen woensdag tijdens een demonstratie voor het Academiegebouw ‘teleurstellend’.

De opstellers van de petitie lieten weten niet in te willen gaan op vragen van UKrant, omdat ze nog in gesprek zijn met het cvb.

Engels

4 REACTIES

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties