Oud-student RUG blijft in voorlopige hechtenis om bedreigen en stalken

De oud-student die in voorlopige hechtenis zit vanwege het stalken en bedreigen van medewerkers van de RUG en het UMCG, blijft voorlopig vastzitten.

Dat heeft de rechtbank maandagmiddag bepaald tijdens een nieuwe pro-formazitting. De rechters vinden het wel zorgelijk dat het onderzoek naar de psychische gesteldheid van de verdachte nog steeds niet is afgerond en maande de Reclassering om haast te maken. Dat onderzoek is in augustus 2023 al door de politierechter opgedragen. 

De vrouw – zij was niet bij de zitting aanwezig – studeerde tandheelkunde maar werd weggestuurd omdat ze niet goed presteerde. Zij was het daar niet mee eens, waarna een conflict ontstond tussen haar, het UMCG en de RUG.

Posters

Daarbij kwam ze regelmatig terug om haar gelijk te halen en schuwde niet om posters op te hangen waarop medewerkers met naam, toenaam en foto werden beschuldigd van fraude. Verder viel ze medewerkers lastig, ook de redactie van UKrant, waarbij ze agressief was en mensen intimideerde en bedreigde.

Ondanks een verbod om RUG-gebouwen in te gaan, bleef ze terugkomen en gingen de bedreigingen ook online verder. Na aangifte van onder meer de RUG en het UMCG is ze aangehouden in november 2023. Sindsdien zit ze in voorlopige hechtenis.

Kans op recidive

De officier van justitie zei in de rechtbank dat het zeer aannemelijk is dat de verdachte met een tbs-maatregel te maken zal krijgen. ‘Psychologische behandeling is belangrijk om recidive tegen te gaan’, zei ze. ‘Zonder plan is het niet verantwoord om de verdachte vrij te laten.’

Volgens de advocaat van de oud-student stellen de zaken waarvan ze wordt beschuldigd (belediging, bedreiging en ‘diefstalletjes’) strafrechtelijk heel weinig voor en rechtvaardigen die niet dat ze nu al maanden vast zit. 

De volgende zitting – die nog steeds niet inhoudelijk zal zijn – is op 22 augustus. De rechter wil dat de verdachte dan naar de rechtbank komt en dat het psychologische onderzoek is afgerond. 

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties