Opening Academisch Jaar op vrijdag wegens rectorenwisseling

De opening van het Academisch Jaar van de RUG is traditiegetrouw op de eerste maandag van september. De uni wijkt daar eenmalig van af. De plechtige optocht van hoogleraren naar en de toespraken in de Martinikerk zijn dit jaar op vrijdag 1 september.

Reden is de rectorenwisseling, laat de RUG weten, die samenvalt met de opening van het Academisch Jaar. Rector Cisca Wijmenga, die al eerder bekend maakte dat ze geen tweede termijn ambieert, overhandigt dan de ambtsketen aan haar opvolger.

Daar zijn, ook traditiegetrouw, alle rectoren van Nederlandse universiteiten bij aanwezig. Om die in staat te stellen naar Groningen af te reizen, is gekozen voor een andere dag dan de maandag. Zij hebben begin september ook hun eigen plechtigheden rond de start van het academisch jaar, aldus de RUG.

Derde dinsdag

Het is voor zover bekend voor het eerst in ruim vijftig jaar dat wordt afgeweken van de septembermaandag als start van het nieuwe studiejaar. Tot 1971 werd de plechtigheid gehouden op de derde dinsdag van september, op de dag van de Troonrede. Sindsdien is de Groningse opening van het Academisch Jaar altijd op een maandag geweest.

Cisca Wijmenga, hoogleraar genetica, is de eerste vrouwelijke rector sinds de oprichting van de RUG in 1614. Zij kreeg in 2019 de ambtsketen omgehangen door haar voorganger Elmer Sterken. Het is nog niet bekend wie haar opvolgt. Zeer waarschijnlijk zal dat opnieuw een vrouw zijn.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties