Op stap met: Finn | Door boeken neuzen met een biertje erbij

Er is zoveel te doen in Groningen, dat je eigenlijk een gids nodig hebt die je vertelt waar je echt ab-so-luut naartoe moet. De student-redacteuren van UKrant slaan elke week hun culturele agenda voor je open. Wat is hun favoriete hangout en wat mag je de komende week niet missen?

Hangout: De Graanrepubliek

Van de buitenkant valt Literair Café De Graanrepubliek niet echt op tussen de andere horecazaken in het rijtje, afgezien misschien van de naam: wat heeft een café te maken met literatuur? 

Die vraag wordt beantwoord zodra je binnenstapt en begroet wordt door een indrukwekkende muur vol boeken. Het zijn er zoveel dat je bijna vreest dat het plafond naar beneden stort als je eentje van de planken pakt. Maar nee: het wordt hier aangemoedigd om door de enorme verzameling te bladeren – de boeken omspannen diverse genres, talen en zelfs eeuwen.

Als je er eentje vindt die je niet wilt achterlaten, kun je hem afrekenen bij de bar en zo een stukje van deze gezellige plek mee naar huis nemen.

Naast de bar leidt een trap naar de eerste verdieping, waardoor het vloeroppervlak van het café verdubbelt en het aantal boeken verdriedubbelt. Deze extra ruimte wordt gebruikt voor onder meer poëzievoordrachten, workshops en jamsessies. 

Hoewel je de begane grond in een andere setting overvol zou noemen, zorgen de meubels die hier staan en de uitstekende jazz die er gedraaid wordt ervoor dat de ruimte in een gezellige woonkamer verandert. Mensen van alle leeftijden en afkomsten komen hier naartoe: sommigen werken aan – stel ik me zo voor – nieuwe gedichten, anderen lezen een boek en genieten van het stille gezelschap, en weer anderen voeren een levendige discussie. Iedereen hier lijkt een open boek. 

Literair Café De Graanrepubliek
Gedempte Kattendiep 11
Open dinsdag – zondag vanaf 15 uur 

Waar je mij verder vindt:

Ik bewonder de serie die gebaseerd is op dit eenvrouwstoneelstuk enorm, dus ik kan niet wachten om deze live-opname te bekijken. Fleabag van Phoebe Waller-Bridge heeft genoeg fans en prijzen verzameld om voor zich te spreken. Als het toneelstuk net zo hilarisch, slim en hartverscheurend is als de serie, dan is het ‘t kijken meer dan waard. Zorg wel dat je wat tissues meeneemt om je tranen weg te vegen. 

De band Alien Nosejob van de aanstormende Australische artiest Jake Robertson danst van het ene rockgenre naar het andere: de ene keer is het softrock, de andere keer doen ze weer denken aan AC/DC, maar het is altijd net iets anders dan je ooit eerder hebt gehoord. Dit is een geweldige kans om nieuwe muziek te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten, en natuurlijk om te dansen. 

Deze nieuwe tentoonstelling opende vorige maand, maar pas nu mijn tentamens voorbij zijn, heb ik tijd om er naartoe te gaan. De focus ligt op de fallus: van het biologische aspect tot de stigma’s en normen die er aan verbonden zijn en de geschiedenis van de fallus als sociaal construct. Als je je wilt inlezen voor je gaat: ik schreef er onlangs een artikel over!

Ik ga weer naar De Graanrepubliek voor een unieke jamsessie. Poetic Justice is een openbare avond waarbij rappers, zangers en dichters uitgenodigd worden om op te treden op de maat van een beat. Je hoeft je niet aan te melden en vanwege de open sfeer van het café is dit ongetwijfeld een geweldige plek voor iedereen die zijn kunst wil beoefenen. Ik kijk ernaar uit om het talent en de warmte van de Groningse stemmen te ervaren. 

Dit is het vervolg op wat misschien wel mijn favoriete film is, het bejubelde Spider-Man: Into the Spider-Verse. Hoewel de film natuurlijk erg leuk is voor fans van Spider-Man, is hij niet alleen voor hen een aanrader. Nee, als je geïnteresseerd bent in adembenemende animatie, meeslepende actie, oprechte emoties, of gewoon in verdomd goede cinema, dan moet je deze films zeker een kans geven. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties