Op stap met: Eoin | Relaxen onder de sterrenhemel in het planetarium van DOT

Er is zoveel te doen in Groningen, dat je eigenlijk een gids nodig hebt die je vertelt waar je echt ab-so-luut naartoe moet. De student-redacteuren van UKrant slaan elke week hun culturele agenda voor je open. Wat is hun favoriete hangout en wat mag je de komende week niet missen?

Hangout: het planetarium van DOT

Ik hoor vaak dat Groningen een dorp is. Als iemand die uit een dorp komt, kan ik zeggen dat dit niet klopt, maar het is wel waar dat de stad heel klein kan aanvoelen. Zo klein zelfs, dat je na een paar maanden misschien al denkt dat je alle toffe plekken wel kent. Maar ik heb gemerkt dat je makkelijk een paar pareltjes over het hoofd ziet.

Zo kom ik elke dag langs DOT en zwem ik bijna elke ochtend bij het stadsstrand dat ernaast ligt. En toch wist ik niet dat daar een planetarium is, tot een vriendin me er dit semester mee naartoe nam – en ik ben erg blij dat ze dat deed!

Elke keer dat ik er naartoe ga, sta ik weer versteld. Het is te gek om te horen over de plek van de Aarde in de ruimte, en dat we die ruimte delen met miljoenen andere planeten, manen, sterren, asteroïden, meteoren, kometen – misschien zelfs wel aliens – en dat die allemaal door de ruimte bewegen dankzij de zwaartekracht…

Een tripje naar het planetarium is een tweewekelijkse herinnering dat de wereld heel groot is

Oké, ik zal niet proberen om dit uit te leggen, want dan gaat het helemaal mis. Maar de RUG-astronomiestudenten die de shows van commentaar voorzien, kunnen dat wel heel goed. En als je vragen hebt, willen ze die na afloop altijd voor je beantwoorden.  

Dus als de zaal donker wordt en ik alleen nog maar sterren zie boven me, weet ik dat me een geweldige show te wachten staat. Het is relaxt, soms behoorlijk grappig, en ik steek er niet alleen iets van op, maar het zet dingen ook in perspectief.

Dat laatste vind ik het leukste eraan, want na maandenlang in een constante cyclus van studeren, werken, socialiseren en slapen te hebben vastgezeten, begint de wereld heel klein aan te voelen. En een tripje naar het planetarium is een tweewekelijkse herinnering dat die wereld eigenlijk heel groot is, en dat jij en je problemen heel klein zijn in het universum. Een uitgekauwd cliché, ik weet het, maar toch iets om te onthouden.

DOT
Vrydemalaan 2
Shows elke woensdag om 20:00 (afwisselend in Nederlands en Engels)
Prijs: €7,50

Waar je mij deze week vindt:

 • 01/05 Usva Theater: Usva Jam Session
  Tijd: 20:00
  Prijs: gratis

Ik geef toe dat ik behoorlijk toondoof ben, dus het is beter voor iedereen dat ik niet in de buurt van het podium kom. Maar ik ben dol op live muziek, vooral als mensen gewoon een beetje aan het jammen zijn! Ik weet niet wat er precies gespeeld gaat worden, maar komende maandagavond ben ik bij de studentensessie om lekker te luisteren met een drankje erbij.

02/05 Vera: Boy
Tijd: Deuren open 20:00, aanvang 20:30
Prijs: €5 (online)

Dit is een film waar ik veel over heb gehoord, maar waar ik nooit aan toegekomen ben. Ik ben ook nog nooit bij Vera geweest, dus als ik deze dinsdag naar de komische dramafilm Boy ga, zijn dat meerdere eerste keren in een. Vera schijnt geweldig te zijn voor evenementen en ik heb nog nooit een film gezien van Taika Waititi die ik niet leuk vond, dus ik kan niet wachten.

 • 03/05 Pathé: Guardians of the Galaxy Vol. 3
  Tijd: 20:00 – 22:45
  Prijs: €13,50 (online of aan de deur)

Ik ben een beetje een Marvel-nerd en ik kijk al een tijd uit naar deze film, dus als hij woensdag uitkomt vind je mij onderuitgezakt in de bioscoopstoelen van Pathé.  

 • 04/05 Oost: Anti-Squat X Bevrijdingsnacht
  Tijd: 23:59 – 06:00
  Prijs: €10 (online)

Ik had zelfs nog nooit gehoord van drum and bass muziek tot ik een paar weken geleden naar een live optreden ging en sindsdien ben ik helemaal om. Dus ik kijk er erg naar uit om donderdagavond de lokale en internationale DJ’s te beluisteren en de atmosfeer te proeven die ze creëren in een van Groningens beste clubs!

 • 05/05 Stadspark, Drafbaan: Bevrijdingsfestival
  Tijd: 11:30 – 23:45
  Prijs: gratis

Ik heb altijd zin in een festival – zeker eentje die gratis is. Ik ken eerlijk gezegd niet een van de ruim dertig artiesten die optreden en ik denk dat de meesten in het Nederlands zullen zingen, dus dan versta ik er geen woord van. Maar dat maakt me niets uit: ik ga gewoon voor de sfeer en om eens te kijken hoe ze in Nederlands Bevrijdingsdag vieren.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties