Onlineveiling loopt in de soep

Kunstliefhebbers die vorige maand een leuk en goedkoop schilderij van de RUG wilden aanschaffen, kwamen bedrogen uit. De onlineveiling liep door een technisch mankement in de soep. Nu moet die helemaal over.
Door Wigger Brouwer

De veiling van 353 kunstwerken uit de periode van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) werd gehouden in de derde week van april. Maar iedereen die toen een bod uitbracht, zal dat opnieuw moeten doen.

Door een storing kon na sluitingstijd van de veiling toch nog steeds worden geboden. Kopers die dachten hun slag geslagen te hebben, werden alsnog overboden en kwamen dus van een koude kermis thuis.

De storing werd volgens Hans Raspe van veilinghuis Omnia veroorzaakt door een update in de software van het externe datacentrum. ‘Het is als een auto die het begeeft, daar kun je niet zoveel aan doen. Het is voor ons de eerste keer dat zoiets gebeurt. We vinden het buitengewoon vervelend.’

Eerlijke kans

Omdat Omnia iedereen alsnog een eerlijke kans wil geven om een kunstwerk te bemachtigen, is besloten de veiling opnieuw te houden. Om ervoor te zorgen dat deze keer alles technisch goed verloopt, wordt samengewerkt met webveilinghuis Onlineveilingmeester. Dit bedrijf heeft volgens Raspe meer ervaring met onlineveilingen.

De ‘tweede ronde’ begint woensdag 3 mei, deze keer op onlineveilingmeester.nl. De veiling sluit op maandag 8 mei om 20.00 uur. Het bieden begint weer bij vijf euro. Oorspronkelijke biedingen komen te vervallen.

De veiling was ondanks de storing wel een succes. Op 351 van de 353 kunstwerken, het merendeel schilderijen, was een bod uitgebracht. De biedingen liepen nogal uiteen. Het hoogste bod was 3600 euro op een werk van Job Hansen (1899 – 1960), die lid was van de vermaarde Groninger kunstkring De Ploeg.

‘Kan gebeuren’

De RUG reageert begripvol op de problemen rondom de veiling. Jan Waling Huisman van het Universiteitsmuseum vindt dat niemand schuld heeft aan de situatie. ‘Het is een technische storing, dat kan een keer gebeuren. De oplossing waar Omnia mee is gekomen is prima, en we rekenen op een verder soepel verloop van de veiling.’

Minder blij met de veiling is kunstliefhebster Paulien, die in april op een aantal schilderijen had geboden. ‘Het was nogal een domper toen bleek dat de kunstwerken toch niet voor ons bleken te zijn. Ik zou nu niet snel nog een keer gaan bieden. De lol is er wel een beetje af.’

Uitkering

De BKR liep van 1956 tot 1987 en gaf kunstenaars een uitkering in ruil voor gemaakte kunstwerken. Die werken leverden ze af bij de gemeente. Het idee was goed (de kunstenaars kregen de ruimte om tijd te besteden aan hun werk), maar de BKR was in de praktijk geen groot succes.

Gemeenten weten tot op de dag van vandaag vaak niet wat ze met de grote hoeveelheid kunstwerken aan moeten. Ook is de kwaliteit niet altijd hoog; sommige kunstenaars flansten soms snel een schilderijtje in elkaar om hun uitkering te kunnen vangen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties