Kunst voor een paar euro

 Voor wie een origineel schilderij in zijn kamer wenst en daarvoor niet veel geld wil neertellen, is er nu een buitenkansje. Deze week gaan bij de RUG 360 kunstwerken onder de hamer.
Door Wigger Brouwer

Het gaat om kunstwerken (voornamelijk schilderijen) die zijn gemaakt in de periode van de BKR, de Beeldende Kunstenaars Regeling. Ze hingen of stonden jarenlang in kamers en gangen van de RUG, of waren ergens opgeslagen. Nu moeten de depots leeg.

De veiling is maandag begonnen en sluit in de avond van 24 april. Kunstliefhebbers en andere geïnteresseerden kunnen op de website van veilinghuis Omnia de werken bekijken en een bod plaatsen (bieden vanaf 5 euro). Op Zernike Campus is op 22 en 23 april een kijkweekend. Naast de 360 kunstwerken die onder de hamer komen, wordt een klein aantal overgedragen aan het Groninger Museum.

Rolf ter Sluis, conservator van het Universiteitsmuseum, is blij dat de kunstwerken een nieuwe bestemming krijgen. ‘Kunst opslaan in een depot kost geld en niemand heeft daar wat aan. Mensen die de kunstwerken waarderen, kunnen er op deze manier weer veel plezier aan beleven.’

Uitkering

De kunstwerken komen uit de tijd van de Beeldende Kunstenaars Regeling. Deze regeling liep van 1956 tot 1987 en gaf kunstenaars een uitkering in ruil voor gemaakte kunstwerken. Die werken leverden ze af bij de gemeente.

Het idee was goed (de kunstenaars kregen de ruimte om tijd te besteden aan hun werk), maar de BKR was in de praktijk geen groot succes. Gemeenten weten tot op de dag van vandaag vaak niet wat ze met de grote hoeveelheid kunstwerken moeten doen. Ook is de kwaliteit niet altijd hoog; sommige kunstenaars flansten soms snel een schilderijtje in elkaar om hun uitkering te kunnen vangen.

Of de kwaliteit van de BKR-kunstwerken bij de RUG van enig niveau is, dat moet de gemiddelde bezoeker zelf maar bepalen, vindt Rolf ter Sluis. ‘Er is geen voorgeschreven code wat je mooi moet vinden. Of je de schilder- of teken- of druktechniek waardeert, de compositie of onderwerpskeuze, het hangt allemaal af van je eigen perspectief, ervaringen en emoties. En het is relatief betaalbaar, als je geluk hebt.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties