Onderwijshervorming bij letteren valt verkeerd, bestuur erkent fouten

Medewerkers en studenten van letteren zijn allesbehalve tevreden over de manier waarop het faculteitsbestuur onderwijshervorming doorvoert. Het bestuur erkent dat het te snel is gegaan.

Mede ingegeven door de bezuinigingen waar de hele universiteit mee te maken heeft, wil het faculteitsbestuur het aantal vakken bij letteren flink beperken. Op dit moment zijn dat er meer dan 1200, bijna de helft van de volledige onderwijscatalogus van de RUG. Van de ruim 1200 vakken heeft 70 procent minder dan 20 studenten.

Het bestuur wil het aantal vakken drastisch terugbrengen door van vakken waar 5 ECTS voor gehaald kan worden, vakken van 10 ECTS te maken. Volgens het bestuur zal dit de werkdruk voor medewerker en student verlagen. Medewerkers hoeven dan minder vakken te geven en minder te toetsen en voor studenten wordt de concurrentie tussen vakken minder groot.

‘One size fits all’

Volgens de faculteitsraad past een one size fits all-benadering niet bij de grote verscheidenheid aan vakken die onder de paraplu van letteren worden gegeven. Hoewel de raad begrijpt dat er actie moet worden ondernomen, vindt hij de plannen financieel en onderwijskundig onvoldoende onderbouwd.

Bovendien, zo stellen de leden van de raad, vragen deze hervormingen een enorme inspanning van alle medewerkers. Het omzetten van vakken is niet alleen een kwestie van ‘vakken samenvoegen’, maar betekent dat programma’s op alle fronten opnieuw ingedeeld moeten worden. Extra werkdruk dus.

Geen input gevraagd

Wat de raad nog het meeste steekt, is dat die van alle kanten hoort dat het bestuur weinig tot geen input heeft gevraagd binnen de faculteit. Het bestuur erkent dat het de raad en programmacommissies te laat in het proces heeft betrokken.

Het bestuur heeft daarom voorgesteld een stap terug doen in het proces om de faculteitsraad, de clusters en programmacommissies beter te informeren, in de hoop dat iedereen daarna wel meewerkt. ‘Want niets doen is geen optie,‘ aldus bestuurslid Wouter Heinen.

Lees ook:

Engels

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties