Nobelprijswinnaars herenigd

De drie winnaars van de Nobelprijs voor de Scheikunde – Ben Feringa, Jean-Pierre Sauvage en James Fraser Stoddart – zijn in november weer even samen. In Groningen nog wel.
Door Christien Boomsma

De drie zijn keynotespeakers op het Molecular Machines Nobel Prize Conference. De line-up is een droom voor elke chemicus in het vakgebied. Behalve de drie Nobelprijswinnaars, verantwoordelijk voor de constructie van moleculaire motoren, geeft ook een nestor als Josef Michl acte de présence, evenals Takuzo Aida, die verantwoordelijk was voor een moleculaire ‘knipmachine’.

Het congres, dat plaatsvindt van 19 tot 22 november, is een initiatief van Adriaan Minnaard, de directeur van het Stratingh Instituut waar ook Ben Feringa en Kees Hummelen werken. Vrijwel meteen na de bekendmaking van de Nobelprijzen in oktober 2016 togen ze aan de slag. ‘We wilden het feestje nog even wat langer laten duren’, legt hij uit.

Razendsnel werken

Daarvoor moest er razendsnel gewerkt worden. Normaal neemt de organisatie van zo’n congres wel twee jaar in beslag. Nu moest het in minder dan de helft van de tijd. Bovendien valt het congres in de onderwijsperiode en moeten alle sprekers er regulier werk voor opzijzetten. Maar het lukte, mede omdat de drie Nobelprijswinnaars verschijnen.

Minnaard en Hummelen mikken op 250 deelnemers. Op die manier is iedereen steeds in dezelfde zaal en hebben promovendi die een poster presenteren ook voldoende kans dat Feringa, Stoddart of Sauvage hun werk zullen zien.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties