Het beste van 2016

2016 kende fantastische hoogtepunten – zoals de Nobelprijs voor RUG-hoogleraar Ben Feringa – en tragische dieptepunten – denk aan de schandalen bij Vindicat en de dood van Wytze Pennink. Een terugblik op de meest spraakmakende UK-verhalen en -filmpjes van het afgelopen jaar.
Door de redactie

‘Fout’ ontgroenen, dan geen beurs

De ontgroeningspraktijken bij sommige studentenverenigingen kunnen nog steeds niet door de beugel, vindt de Personeelsfractie in de universiteitsraad. De partij wil dat er maatregelen worden genomen.

Roven van de RUG

De RUG wordt al tientallen jaren opgelicht door haar eigen mensen, met hoofd technisch beheer Hans G. als spin in het web. Zelfs de rode loper die in 2014 voor de koning werd uitgerold, is onderdeel van de omvangrijke fraudezaak.

Groningen rouwt om Wytze

Groningen treurt om de dood van de 18-jarige student rechten Wytze Pennink. Pennink werd op 10 oktober levenloos in het water langs het Lopende Diep gevonden, nadat hij het weekend ervoor spoorloos verdween. Hij is verdronken. De politie spreekt van een ‘noodlottig ongeluk’.

Pro bono in Paramaribo

UMCG-chirurg Robert Porte reist in zijn vakanties naar Paramaribo, om daar gratis operaties uit te voeren op arme Surinaamse patiënten. ‘Dit is waar ik dokter voor geworden ben.’

Kantinepersoneel is boos

De personeelsleden van de kantines en restaurants zijn boos. Ze voelen zich aan de kant gezet door de universiteit.

Boswachter verjaagt enge Albertianen

Het ontgroeningsritueel van een herendispuut van studentenvereniging Albertus eindigde in maart anders dan verwacht. Een boswachter sommeerde ze het bos bij het Friese Wijnjewoude te verlaten. ‘Ik was even bang dat het een enge sekte was.’

Eerste Groningse slachtoffer van de holocaust

Op 19 april 1942, toen hij al vier maanden dood was, bracht de New York Times de wereld op de hoogte van het overlijden van de Nederlands-Joodse intellectueel Leonard Polak, hoogleraar filosofie aan de RUG.

Hora finita

Honderden promoties heeft pedel Reinie Kesimaat begeleid. Zo’n 38 jaar geleden pakte hij als eerste bode de pedelstaf op en deed de toga aan. Maar nu houdt hij ermee op.

Noooooit meer zuipen…

Dit studiejaar al een keer zwalkend thuisgekomen na een nacht doorhalen? Sprak je met dubbele tong, begon het plafond te draaien, werd je misselijk, keek je scheel? In dit verhaal lees je wat een avondje zuipen met je lichaam doet. Let op: daarna wil je (misschien) nooit meer dronken worden…

Nobelprijs voor Feringa

RUG-hoogleraar Ben Feringa heeft de Nobelprijs voor Scheikunde gewonnen. Hij deelt de prijs met een Fransman en een Brit.

Doofblind

Een gesprek met iemand die niet kan horen én niet kan zien. Onmogelijk? Niet als het aan hoogleraar Marleen Janssen van de master communication and deafblindness ligt. De master, die in 2016 tien jaar bestond, is de enige ter wereld die gericht is op communicatie met doofblinde mensen.

Stotterende broers met een missie

Therapieën en bezoekjes aan logopedisten, jaar na jaar, hielpen niet. ‘Zo kan het niet langer’, vonden de stotterende broers Hille (27) en RUG-student Sjoerd Stellingwerf (23). Ze bedachten hun eigen methode en zijn anno 2016 nagenoeg stottervrij. Nu bewijzen ze als Broca Brothers lotgenoten een dienst.

Hoe is jouw Fries? Ken net!

Op 26 september lanceerde de RUG de gratis onlinecursus Introduction to Frisian, waarmee mensen van over de hele wereld de Friese taal kunnen leren. Kunnen internationale studenten überhaupt een woordje Fries (uit)spreken? Spoiler alert: niet echt/echt niet.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties