Mogen studenten nog als baliemedewerker bij de UB werken?

De vakbond en de RUG zijn er nog steeds niet over uit of studenten die achter de servicebalie van de UB werken onterecht ‘structureel werk’ verrichten. Zijn oproepkrachten in de bieb straks verleden tijd?

Volgens de vakbond zouden zeker dertig oproepkrachten bij de UB hetzelfde werk doen als vaste medewerkers, maar dan onder een flexibel contract en dus onder andere arbeidsvoorwaarden. En dat is in strijd met de cao, aldus de vakbond.

Het gaat hen vooral om oproepkrachten die bij de servicebalie werken, een functie die ook door vaste medewerkers wordt uitgevoerd. Daarom stelde de vakbond er in november vragen over aan het college van bestuur (cvb), dat ze weer doorstuurde aan de UB.

Voor en door studenten

Het klopt dat er oproepkrachten bij de UB werken, stelt de bibliotheek in een schriftelijk antwoord, en dat zijn allemaal studenten. Dat is een keuze die volgens de UB voortkomt uit ‘een lange traditie’ van werken met studenten. De bieb vindt het belangrijk om ‘voor en door studenten’ te zijn en te blijven.

Dit betekent dat studenten ook achter de servicebalie kunnen zitten, waar ze deels hetzelfde werk als vaste medewerkers doen, zoals het eerste aanspreekpunt zijn voor vragen. Maar, stelt de UB ook, voor het overgrote deel voeren studenten andere werkzaamheden uit dan vast personeel.

Eigen keuze

Vaste medewerkers werken volgens de UB verder zoveel mogelijk tijdens de reguliere openingstijden, tussen 9.00 en 19.00 uur, terwijl oproepkrachten juist veelal worden ingeroosterd in de avond- en weekenddiensten. 

Volgens de UB is er een bewuste keuze gemaakt om vaste medewerkers ‘niet te belasten’ met avond- en weekenddiensten. En dat zijn juist de tijden waarop studenten wél graag willen bijverdienen. Dat blijkt volgens de bibliotheek ook uit de contractkeuze die veel studenten maken. 

Want hoewel studenten altijd beginnen als oproepkracht op een flexibel contract met flexibele uren, krijgen ze na twaalf maanden de keuze om over te stappen op een contract met vaste uren. ‘Wij zien dat de meeste studenten kiezen voor flexibele uren, waaruit wij concluderen dat er wederzijds behoefte bestaat aan flexibele inzet op de omschreven wijze.’

Tot negen uur

In een eerder artikel in UKrant liep vakbondsman Maarten Goldberg al op dit argument vooruit en zei dat dit volgens hem niet opging. ‘Wij hebben een cao waarin staat dat werken tot negen uur ’s avonds mogelijk is zonder overwerkvergoeding.’ Dus zouden oproepkrachten tot die tijd onder reguliere werktijden vallen.

Goldberg wil nog niet reageren op de antwoorden van de UB. De vakbond is nog steeds in gesprek met het college van bestuur en de UB over de vraag wat structureel werk nu precies is en of studenten dat nu wel of niet uitvoeren. 

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties