Minister: ‘Meld het als je wordt uitgebuit in Groningse horeca’

Internationals die in de Groningse horeca werken en vinden dat ze worden uitgebuit, moeten daarvan melding doen bij de Arbeidsinspectie.

Daartoe roept minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op na een publicatie begin dit jaar in UKrant en Sikkom.

In dat verhaal komen tientallen internationals die in de Groningse horeca werken en slecht worden behandeld aan het woord, onder de kop ‘We geven je al eten, wil je ook nog geld?’. Het gaat vaak om onderbetaling, te weinig of helemaal geen pauzes, slechte werkomstandigheden, verbale agressie en discriminatie.

Schrijnend

‘De misstanden in de Groningse horeca, zoals geschetst in het nieuwsbericht, zijn schrijnend en Nederland onwaardig’, schrijft de minister na Kamervragen van de SP. Maar daar iets aan doen is lastig, aldus Van Gennip, want vaak melden internationale studenten niet wat er op de werkvloer misgaat.

Ze moeten daarom naar de Arbeidsinspectie stappen en die kan eventueel actie ondernemen, schrijft Van Gennip. Misstanden kunnen daar telefonisch en online worden gemeld, in meerdere talen. Dat kan ook bij het Discriminatie Meldpunt Groningen. Die lanceert eind dit jaar een campagne gericht op nieuwe internationale studenten, zo laat de minister weten.

‘Onacceptabel’

Eerder werd ook in de Groningse politiek geschrokken gereageerd op de publicatie. Zo kondigde wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) aan dat ze in gesprek wil met de horeca over de positie van internationals. Ook de fracties van GroenLinks, CDA, PvdA, Student&Stad, D66 en SP in de Groningse gemeenteraad noemden het ‘onacceptabel’ dat veel internationale studenten zo slecht worden behandeld.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties