Wethouder en politiek in de bres voor internationals in Groningse horeca: schokkend (UPDATE)

Wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) van de gemeente Groningen wil actie ondernemen om de positie van internationals in de horeca te verbeteren. Dat zegt ze naar aanleiding van het onderzoek dat UKrant en stadsblog Sikkom deze week publiceerden.

Tientallen internationale studenten komen in het verhaal (onder de kop ‘We geven je al eten, wil je ook nog geld?’) aan het woord en vertellen over slechte betaling, gebrekkige pauzes, intimidatie en discriminatie in hun bijbaantjes, vooral in de Groningse horeca en bij bezorgdiensten.

Misstanden

Wethouder Bloemhoff (met in haar portefeuille werk en arbeidsmarkt) noemt de verhalen schokkend en onderneemt actie, zo laat ze weten aan UKrant en Sikkom. Ze wil met de horeca in gesprek over de misstanden.

Daarnaast wil de gemeente dat internationals bij aankomst in Groningen worden gewezen op hun rechten op de arbeidsmarkt, cao’s en het bestaan van het Discriminatie Meldpunt Groningen.

Afhankelijke positie

Volgens Bloemhoff verkeren migranten, of het nu internationale studenten of arbeidsmigranten zijn, in een afhankelijke positie. Ze kennen de wetgeving vaak niet en worden makkelijk slachtoffer van uitbuiting.

De internationals verdienen net als iedere andere werknemer goede bescherming, stelt de wethouder. ‘Het is in de eerste plaats aan de arbeidsinspectie om onderzoek te doen naar de arbeidsomstandigheden op de werkvloer, maar de gemeente wil ook haar rol pakken.’

Onacceptabel

Ook de fracties van GroenLinks, CDA, PvdA, Student&Stad, D66 en SP in de Groningse gemeenteraad verlangen actie van de gemeente naar aanleiding van het onderzoek van UKrant en Sikkom. Dat veel internationals zo worden behandeld is ‘onacceptabel’, schrijven ze .

‘Dit laat weer duidelijk zien dat internationale studenten in Groningen op meerdere fronten worden gezien en behandeld als tweederangs inwoners’, zegt Sophie Middelhuis (GroenLinks).

‘We weten dat dit een kwetsbare groep mensen is die nieuw zijn in deze stad en omdat ze nieuw zijn meer obstakels ervaren zoals de taal en minder kennis over regelgeving. Daarom vinden we dat de gemeente schouder aan schouder met ze moet staan om elke vorm van discriminatie tegen te gaan.’


Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties