Minder dierproeven aan de RUG

De RUG heeft vorig jaar 22 procent minder dierproeven gedaan dan in 2015. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Instantie voor Dierenwelzijn (IvD) van de RUG.
Door Freek Schueler

In 2016 werden 16.327 experimenten verricht, tegen 20.932 in 2015 en 26.086 in 2014. De vermindering wordt veroorzaakt door een verandering in de aanvraagprocedures in 2015. De regelgeving is strenger geworden en vergt meer administratief werk.

‘De daling die we nu hebben gezien, is niet het gevolg van actief reductiebeleid’, zegt RUG-proefdierdeskundige Miriam van der Meulen. Zij verwacht dan ook dat de aantallen de komende jaren weer zullen stijgen.

Gebalsemde rat

Driekwart van de proefdieren aan de RUG bestaat uit ratten en muizen. Verder wordt er veel onderzoek met vogels gedaan. Ook daar is een sterke daling te zien van 4.377 naar 3.422, die mogelijk wel permanent is. Het gaat hier vaak om experimenten in het vrije veld. In 2015 werd een groot onderzoek naar koolmezen en pimpelmezen in het Lauwersmeergebied definitief afgerond.

Nieuw is het gebruik van gebalsemde ratten bij het eerstejaars anatomiepracticum biologie. Hoewel er gedurende het jaar genoeg ratten ‘over’ zijn uit foklijnen, is het vanuit welzijnsoogpunt niet wenselijk die in leven te houden, stelt de IvD in het verslag

Voorheen werden de ratten daarom speciaal aangeschaft voor het practicum. Met de nieuwe balsemtechniek kunnen te veel gefokte ratten worden bewaard tot aan de start van het practicum.

Zie ook ons achtergrondverhaal over hoe onderzoekers omgaan met hun proefdieren

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties