Meldpunt moet bedreigde wetenschappers sneller hulp bieden

Wetenschappers die door hun werk te maken krijgen met haatreacties, bedreigingen en intimidatie, kunnen dat voortaan melden op het landelijke platform WetenschapVeilig.

Aanleiding voor het meldpunt is het toenemende aantal gevallen van bedreiging en intimidatie van wetenschappers die actief zijn in het publieke domein en wetenschappers die zich in gevoelige debatten mengen. 

Vorig jaar besloten de universiteiten hierom al bij elke vorm van bedreiging of intimidatie aangifte te doen. ‘Het is de eerste reactie die wij hebben op het moment dat we horen dat iemand bedreigd wordt’, zegt RUG-woordvoerder Elies Kouwenhoven. Ze bevestigt dat de universiteit afgelopen jaar inderdaad aangifte deed.

Op vragen over de hoeveelheid aangiftes of de aard ervan geeft ze geen antwoord. ‘Zo kom je al snel op het delen van persoonlijke informatie en daar kan ik geen uitspraken over doen.’

Maar dat er RUG-wetenschappers bedreigd worden, staat buiten kijf. Zo werd Léonie de Jonge, die onderzoek doet naar populisme, radicaal-rechts en extreemrechtse politiek, in april 2021 doelwit van een lastercampagne door het extreemrechtse platform Vizier op Links. Zij sprak dat jaar veelvuldig in de media over de 29 zetels die partijen PVV, JA21 en FvD haalden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

Mede door haar mediaoptredens werd De Jonge met naam en toenaam op de website van Vizier op Links genoemd. Volgens de website had ze ‘desinformatie verspreid in een uitzending over desinformatie’. Zelf meldde De Jonge op Twitter dat ze ‘doelwit van een extreemrechtse lastercampagne’ was ‘die resulteerde in intimidatie, bedreiging en pesterijen’.

Ook hoogleraar ecologie Han Olff, die onder meer onderzoek doet naar de Oostvaardersplassen en zich daar ook publiekelijk over uitspreekt, is al jaren het slachtoffer van online scheldkanonnades, al wilde hij in een interview met UKrant uit 2018 niet bevestigen of hij weleens bedreigd is.  

Sneller hulp

Wetenschappers die met dergelijke situaties te maken krijgen, kunnen via het nieuwe meldpunt makkelijker melding doen en sneller bij de juiste hulplijn uitkomen. Melding doen kan op elk moment van de dag en als er een urgente situatie is, kan er ook 24/7 naar een speciaal opgezette meldkamer worden gebeld.

Een melding op de website wordt beveiligd doorgestuurd naar de desbetreffende werkgever. Vervolgens krijgt de melder binnen een werkdag reactie van de werkgever en kijken ze samen naar welke hulp nodig is. 

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties