RUG-docent doelwit van extreemrechts

Melding bij politie na laster en intimidatie

RUG-docent doelwit van extreemrechts

RUG-docent Léonie de Jonge heeft melding bij de politie gedaan omdat zij doelwit is geworden van een lastercampagne en intimidatie. Deze week werd zij met naam en toenaam genoemd op de omstreden site Vizier Op Links.
23 april om 17:00 uur.
Laatst gewijzigd op 26 april 2021
om 13:01 uur.
april 23 at 17:00 PM.
Last modified on april 26, 2021
at 13:01 PM.
Avatar foto

Door Rob Siebelink

23 april om 17:00 uur.
Laatst gewijzigd op 26 april 2021
om 13:01 uur.
Avatar foto

By Rob Siebelink

april 23 at 17:00 PM.
Last modified on april 26, 2021
at 13:01 PM.
Avatar foto

Rob Siebelink

Hoofdredacteur Volledig bio Editor-in-chief Full bio

De Jonge doet onderzoek naar populisme, radicaal-rechts en extreemrechtse politiek. Onlangs werd haar boek The Success and Failure of Right-Wing Populist Parties in the Benelux Countries gepubliceerd. Ze verscheen de afgelopen tijd meer dan eens in de media, onder meer naar aanleiding van de 29 zetels die PVV, Forum voor Democratie en JA21 samen behaalden bij de Kamerverkiezingen in maart. 

Dat is de aanleiding geweest dat het extreemrechtse Vizier Op Links haar nu tot mikpunt maakt op zijn site. Vizier Op Links zegt zijn pijlen te richten op linkse activisten ‘die niet alleen piercings of kortpittige kapsels, maar ook perskaarten, witte jassen, toga’s of stropdassen dragen’. 

De lastercampagne begon dinsdag, meldt De Jonge vrijdag zelf op Twitter. ‘Ik werd het doelwit van een extreemrechtse lastercampagne, die resulteerde in intimidatie, belediging en pesterijen. Maak je geen zorgen, het gaat goed, maar het is een goede herinnering waarom ik dit onderzoek doe.’

‘Ontmaskeren’

Op de site van het anonieme Vizier Op Links worden al maanden achtereen tientallen onderzoekers, politici en academici gehekeld. Het platform zegt vermeende linkse politici, rechters en wetenschappers te willen ‘ontmaskeren’ door hun namen en adressen online te zetten.

Bij de woningen van onder andere historica Nadia Bouras en GroenLinks-politicus Huub Bellemaker werden stickers van Vizier Op Links geplakt. Daarop staat: ‘Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier Op Links. Ga naar vizieroplinks.org om tips door te geven en zicht te krijgen op linkse activisten.’

In een tv-programma had De Jonge onlangs verklaard dat de winst van rechts-extreme partijen onder meer komt door ‘de buitenproportionele aandacht’ door de media. Op de site van Vizier op Links wordt gesteld dat De Jonge ‘desinformatie verspreidt in een uitzending over desinformatie’. 

‘Grove inbreuk’

De RUG wil niet zeggen wat er is precies is gebeurd en waar de lastercampagne en intimidatie uit bestaan, of dat er bij de woning van De Jonge stickers zijn geplakt. Het college van bestuur laat wel weten: ‘Deze week is een van onze medewerkers van RUG getroffen door een lastercampagne. Het cvb verwerpt deze grove inbreuk op de academische vrijheid.’

De Young Academy Groningen (YAG), waarvan De Jonge lid is, reageert ook: ‘Wij zijn geschokt door de lastercampagne. Wij veroordelen intimidatie en pesterijen van onderzoekers ten strengste en staan vastberaden aan de zijde van iedereen die daarvan het doelwit is.’

Decaan Anthonya Visser van letteren, de faculteit waar De Jonge werkt, meldt op Twitter: ‘Er is helaas reden dit statement steeds weer opnieuw onder de aandacht te brengen. Meer wetenschappers hebben met intimidatie te maken gekoppeld aan #VizieropLinks. Ik ben trots op onze wetenschappers en sta ik voor dé en hun #academischevrijheid!’

English

3 REACTIES

  1. Wow dit gaat wel heel erg ver. Toch zou ik zo verzoenend willen zijn om dit tot een ongelukkige uitnodiging voor een gesprek te zien. Zoals een correspondent-artikel eens mooi omschreef is dit een teken dat mensen betrokken zijn bij politiek en maatschappij, ook al is de boodschap misschien verpakt in prikkeldraad. Hier bedoel ik niet mee dat ik dit soort gedrag goedpraat, maar het getuigt wel van een dergelijke mate van polarisatie, waarin niet alleen extreemrechts de oorzaak van is. Ook mijn eigen radicaal-linkse bubbel doet hier aan mee, bijvoorbeeld door het kijken van ‘gekkiecompilatiefilmpjes’ waarin laag-opgeleide mensen taal fouten en dergelijke maken en belachelijk worden gemaakt. Laten we weer wat redelijker worden en met elkaar in gesprek gaan, juist mensen buiten je eigen bubbel. Je zult merken dat je nog meer op elkaar lijkt dan je eerst dacht.

    (Ik krijg vast reacties dat mijn ‘vergelijking’ oid niet gepast is etc., dus ik zeg nu alvast dat je dan niet reageert op de essentie van mijn bericht.)

  2. Tweede keer dat ik over dit onderwerp verneem in de media, en ook gelijk de tweede keer dat weggelaten wordt wát er nou precies gebeurd is. Het lijkt niet veel verder te komen dan vermelden dat er smaad en laster gepleegd is.

    Volgens de Jonge zelf ging dit via Twitter. Dan zou het toch makkelijk zijn er minstens eentje uit te lichten? Door het gebrek aan openheid over deze informatie vind ik het hele gebeuren een hoog “source: trust me bro” gehalte hebben.

  3. I have no horse in this political race, and I do agree we should condemn cheap violence, but is it really fair to expect that a person who dedicated their life to fight “extreme right” will be completely protected from retaliation?
    Or is it bad just because they’re right winged and Americans told us it’s a bad thing? hmm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in