VSNU en KNAW veroordelen intimidatie door Vizier op Links

VSNU en KNAW veroordelen intimidatie door Vizier op Links

In ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: VSNU en KNAW veroordelen intimidatie door Vizier op Links.
Samengesteld door Rob Siebelink
26 maart om 13:06 uur.
Laatst gewijzigd op 26 maart 2021
om 19:10 uur.
maart 26 at 13:06 PM.
Last modified on maart 26, 2021
at 19:10 PM.

Universiteit Twente houdt DriveUThrough

Open dagen op de Nederlandse universiteiten zijn vanwege corona 99 procent online. Maar niet bij de Universiteit Twente (UT). Die houdt, net als vorig jaar, een ‘DriveUThrough’. Scholieren die interesse hebben voor een studie aan de UT, kunnen op een aantal dagen met de auto de Twentse campus ontdekken.

De route gaat langs studentenhuizen, universiteitsgebouwen en sportfaciliteiten en op een speelse manier komen aspirant-UT’ers dan aan leuke weetjes. Zoals: Bij welke studievereniging bereidde defensieminister Ank Bijleveld zich voor op de politieke top? Uit welk gebouw was ASML-oprichter Martin van den Brink niet weg te slaan? Waar werd UT-student Cees Links uitvinder van WiFi?

Langs de route staan studenten die vragen kunnen beantwoorden over studeren aan de UT en het studentenleven. Vanzelfsprekend op minimaal anderhalve meter afstand.. 

VSNU en KNAW veroordelen intimidatie door Vizier op Links

Op verschillende plekken in het land hebben onbekenden stickers van ‘Vizier op Links’ op woonhuizen geplakt. De initiatiefnemers zijn onbekend, maar hebben het in ieder geval gemunt op mensen die uitkomen voor hun progressieve ideeën.

Een ervan is de Leidse universitair docent en historicus Nadia Bouras. Zij trof afgelopen week op haar woning de sticker aan. Zij en ook andere opiniemakers worden vanaf nu ‘in de gaten’ gehouden, meldt Vizier Op Links

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) hebben de actie scherp veroordeeld en noemen het een aanval op de academische vrijheid. ‘Hiermee wordt verregaand inbreuk gemaakt op haar vrijheid, privacy en gevoel van veiligheid. Dit is onacceptabel en verwerpelijk. Wetenschappers moeten veilig en in vrijheid hun onderzoek kunnen doen en hun bevindingen naar buiten kunnen brengen.’

‘Samenwerking TU Delft en China kan risico zijn’

De TU Delft heeft officiële banden met Chinese universiteiten die gelieerd zijn aan het Chinese leger. Delftse wetenschappers werken regelmatig samen met Chinese onderzoekers aan technologie die het Chinese leger ten goede kan komen en dat kan volgens experts ‘forse risico’s’ met zich meebrengen. Dat schrijft de universiteitskrant Delta.

Met name de samenwerking met vier universiteiten die met drie andere bekend staan als de Seven Sons of National Defence is volgens veiligheidsexperts gevaarlijk vanwege ongewenste kennisoverdracht, aldus Delta. Deze universiteiten zijn gericht op onder meer lucht- en ruimtevaart en maritieme technologie.

Volgens Australische en Amerikaanse onderzoekers hebben de Seven Sons twee gezichten. Officieel zijn het civiele universiteiten, maar ze onderhouden wel nauwe banden met het Chinese leger. In de China Defense Universities Tracker van het Australian Strategic Policy Institute (ASPI) – een denktank die onder meer wordt gefinancierd door het Australische leger – krijgen deze universiteiten het hoogste veiligheidsrisico mee.

Zeker de helft van hun onderzoeksbudget gaat naar militair onderzoek, zoals de ontwikkeling van raketten, gezichtsherkenningstechnologie, militaire vliegtuigen en satellieten, beweert ASPI.

 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties