Meer geld voor nieuwe bachelor Fries

Voor het oprichten van een nieuwe bachelor Fries is jaarlijks meer geld beschikbaar dan eerder afgesproken, blijkt uit een afspraak tussen de provincie Fryslân en de landelijke overheid.

Eerder ging het nog om 340.000 euro die minister Dijkgraaf  (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) na aanleiding van een KNAW-advies beloofde te reserveren voor de nieuwe opleiding. Nu is dat 560.000 euro, blijkt uit de Bestuursafspraak Friese Taal en cultuur 2024-2028.

Het extra geld is afkomstig van de provincie Fryslân en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij stellen elk vanaf 1 januari 2025 voor een periode van tien jaar 110.000 euro per jaar beschikbaar.

Verankeren

Thony Visser, als decaan van de letterenfaculteit betrokken bij het tot stand komen van de nieuwe bachelor, noemt de ontwikkelingen positief. ‘We zien dat er extra aandacht nodig is om het Fries zichtbaar en duurzaam te verankeren in het academisch onderwijs en onderzoek.’

Hoe het bedrag besteed wordt, is nog niet bekend, zegt Visser. De gesprekken met ministeries lopen nog, en de afspraken worden wettelijk vastgelegd in een convenant.

Fulltime hoogleraar

Eerder pleitte de KNAW ervoor om minimaal één fulltime hoogleraar en twee fte aan universitair docenten voor het Fries aan te stellen. Het streven is om het convenant per 1 januari 2025 in te laten gaan.

De nieuwe bacheloropleiding Fries komt in de plaats van de bachelor minorities & multilingualism, die nu nog een Friestalige track van zestig studiepunten kent. De laatste lichting studenten van deze bachelor start op 1 september dit jaar.

Lees ook:

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties