Medewerkers demonstreren op Valentijnsdag tegen liefdeloze relatie met de uni

De universiteit houdt niet van jou, terwijl jij je leven voor haar geeft. Met die boodschap demonstreerden medewerkers van de RUG maandag – Valentijnsdag – voor een einde aan tijdelijke contracten en tegen structureel overwerken en sociale onveiligheid.

‘Love us back, cut us some slack’, klonk het voor het Academiegebouw. Verenigd onder de vlag van #OrganizetheRUG demonstreerden de medewerkers in solidariteit met de landelijke actie The university won’t love you back in Leiden. ‘Net als in het hele land gaat het ook op de RUG niet goed’, aldus vakbondsman Nasser Kalantar. ‘Maar de werkdruk wordt alleen herkend als wij ons organiseren en van ons laten horen.’

Organiseren helpt

Dat organisatie en demonstraties helpen, zegt hij, blijkt bijvoorbeeld uit de cao-onderhandelingen van vorig jaar. Na herhaalde protesten tegen tijdelijke contracten en het gebrek aan vaste mensen, is met ingang van dit jaar afgesproken dat universitaire hoofddocenten die goed functioneren na een jaar al recht hebben op een vast contract.

‘Dat is een goed begin, maar het is nog niet genoeg’, volgens Kalantar. ‘Wij willen dat ook docenten en jonge onderzoekers kunnen uitkijken naar een vaste aanstelling, zonder eerst rond te moeten zwerven van tijdelijk contract naar tijdelijk contract.’ Want als er iets stressvol is, stelt hij, dan is het wel een gebrek aan toekomstperspectief.

Sociale veiligheid

Daarnaast stonden de demonstranten maandag ook voor het verbeteren van de sociale veiligheid op de universiteit. ‘Het onderwerp is lange tijd totaal genegeerd en is pas vorig jaar echt opgepakt door het universiteitsbestuur’, zegt Kalantar. Dat is deels te verklaren doordat de problemen zich vaak niet vertalen naar officiële klachten. ‘Men komt er niet mee naar voren, terwijl we weten dat ook op de universiteit sprake is van sociale onveiligheid.’

En als mensen hun beklag doen, wordt daar door de universiteit niet adequaat op gereageerd, bleek in oktober uit het rapport van de Young Academy Groningen (YAG) over het onderwerp. Daarin staat dat de RUG slecht omgaat met klachten over ongewenst gedrag of sociale onveiligheid. In plaats van hulp, krijgen slachtoffers de schuld, worden ze in mediationtrajecten gedwongen met daders en wordt hun carrière gedwarsboomd, aldus de YAG.

Verhalen verzamelen

Om een einde te maken aan de problemen moeten universiteitsmedewerkers zich verenigen en uitspreken, stelden de demonstranten. De vakbond verzamelt vanaf nu verhalen van medewerkers die te maken hebben met onzekere werkposities, structureel overwerk en vormen van sociale onveiligheid. 

‘Niet om met ieder individueel geval verhaal te halen bij het universiteitsbestuur, maar om een dossier van ervaringen op te bouwen die we vervolgens kunnen gebruiken’, zegt Kalantar. ‘Ieder individueel verhaal telt, als we ze bij elkaar kunnen verzamelen. We hebben de massa nodig om de problemen echt inzichtelijk te maken en ons doel te bereiken.’

Gerelateerde berichten

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties