Letterendecaan uitgejouwd door demonstranten om zaak Donya Ahmadi

Letterendecaan Thony Visser is vrijdagmiddag uitgejouwd tijdens een demonstratie voor sociale veiligheid voor het Academiegebouw, vanwege een vermeend gebrek aan steun van de RUG voor letterendocent Donya Ahmadi.

De demonstratie op Internationale Vrouwendag werd bijgewoond door ongeveer honderd mensen en had de zaak van Ahmadi centraal staan. Zij werd onlangs beschuldigd van laster en smaad door een Iraanse man wiens naam ze noemde in een wetenschappelijk artikel als voorbeeld van een dader van seksueel geweld.

De demonstranten eisten dat de RUG meer doet in haar zaak en concrete maatregelen neemt om haar veiligheid te waarborgen. Vrijwilligers liepen rond om handtekeningen op te halen voor een petitie met die strekking.

Reactie

Visser nam het woord tijdens de open mic-sessie om te reageren. ‘Er zijn nu veel meer vrouwen in de academische wereld dan toen ik mijn carrière begon. Maar er is nog veel werk te doen en we hebben jullie hulp nodig’, begon ze haar toespraak.

‘Ik heb jullie eisen en petities gelezen, maar ik zou zoveel liever mét jullie spreken dan tégen jullie, om een gesprek te hebben’, zei ze. ‘Mijn deur staat altijd open. Kom alsjeblieft langs’, voegde ze eraan toe.

‘Niet voldoende’

De decaan benadrukte ook dat er wel degelijk hard gewerkt wordt binnen de RUG om Ahmadi te ondersteunen en te beschermen. ‘Je zult die mensen nooit ontmoeten en dat is prima. Maar velen van hen hebben haar geholpen en doen nog steeds hun best om haar veiligheid te garanderen’, vertelde ze.

Haar toespraak werd beantwoord met een collectief boegeroep uit de menigte, waarna er mensen ‘Dat is niet voldoende’ riepen. Een man in de menigte wilde weten wat de decaan van plan was te doen aan ‘deze structurele problemen binnen de UG’. Tegen die tijd had Visser echter al het podium verlaten.

UPDATE 11/03: RUG-woordvoerder Anja Hulshof laat weten dat Visser aangaf te willen reageren op de vraag. De organisatie besloot echter om het programma te vervolgen.

Gerelateerde berichten

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties