Integriteitsonderzoek naar docent letteren, RUG noemt haar situatie ‘heel naar’

Docent Donya Ahmadi van de Faculteit der Letteren wordt door een Iraanse man van smaad en laster beschuldigd na haar publicatie over seksuele geweldsmisdrijven in Iran. Collega’s, de faculteit en de RUG springen voor haar in de bres.

‘De situatie waarin onze collega zit, is heel naar’, zegt letterendecaan Thony Visser. ‘We nemen dit heel serieus.’ Het universiteitsbestuur zegt het heel vervelend te vinden dat Ahmadi zich onveilig voelt en biedt ondersteuning.

De klacht is ingediend door iemand die Ahmadi in een vorig jaar verschenen wetenschappelijk artikel als voorbeeld noemt in een lijst van daders van seksueel geweld in Iran. 

Wetenschappelijk artikel

In mei 2023 publiceerde het academisch tijdschrijft over feministisch onderzoek op het gebied van vrouwenstudies Women’s Studies International Forum een artikel van Ahmadi. Daarin onderzoekt ze de politiek en interne dynamiek van de feministische beweging in Iran. 

Daarbij kijkt ze onder meer naar de MeToo-beweging in het land. Een onderdeel daarvan is een beschrijving van vergeldingstactieken die Iraanse mannen gebruiken die worden beschuldigd van seksueel geweld. 

In het artikel noemt ze voorbeelden van mannen die volgens haar openlijk bekend staan als daders. Een van hen beweert nu dat haar onderzoek niet klopt en dat hij ten onrechte wordt opgevoerd als dader van meerdere seksuele geweldsdelicten.

Laster

In november nam het tijdschrift contact op met Ahmadi nadat de man de redactie had benaderd. ‘Hij stelde dat ik hem belasterde, waarna het tijdschrift mij om mijn bronnen vroeg. Die heb ik het tijdschrift gegeven, inclusief transcripties van interviews. Toen hoorde ik er niets meer over en dacht dat het klaar was.’

Tot Ahmadi in december een mail van een advocaat ontving waarin haar werd gesommeerd het artikel onmiddellijk offline te halen. Die dreigde met een rechtszaak en een dwangsom als ze dat niet zou doen. Inmiddels had de man niet alleen een klacht bij het tijdschrift en uitgever Elsevier ingediend, maar ook bij de RUG.

Mogelijke oplossing

In overleg met haar advocaat stelde Ahmadi voor de zin over de man – hij wordt eenmaal genoemd – uit het artikel te halen. ‘Het artikel gaat niet over hem, hij is slechts een voorbeeld. Waar het mij om gaat, is dat het eigenlijke onderzoek en het artikel blijven staan. Dat is veel belangrijker’, zegt ze.

De man ging daar niet mee akkoord en blijft erbij dat het artikel offline moet. De naam blijft daarom vooralsnog vermeld.

Of er een rechtszaak volgt, weet Ahmadi niet. Wel loopt op dit moment een integriteitsonderzoek bij de RUG. ‘Het is een beangstigende periode in mijn leven, maar ik sta achter mijn onderzoek en dat zal ik blijven doen.’

Petitie

Vanuit de facultaire gemeenschap krijgt Ahmadi veel steun. Zo is woensdag een petitie gestart gericht aan het college van bestuur (cvb) van de RUG om Ahmadi juridisch bij te staan. Ook vragen de opstellers het cvb om te voorkomen dat het artikel wordt verwijderd.

Volgens letterendecaan Visser is er de afgelopen maanden veel contact geweest tussen Ahmadi, haar leidinggevende en de voorzitter van het clusterbestuur. Ook zijn andere ondersteuningsafdelingen betrokken. ‘Vanuit de RUG zijn er veel mogelijkheden voor hulp. Bijvoorbeeld juridisch, op het gebied van veiligheid, of via de vertrouwenspersonen’, zegt ze.

Veiligheid

RUG-woordvoerder Anja Hulshof laat weten dat ‘iedereen op een veilige manier moet kunnen werken en studeren’ en dat de RUG academische vrijheid hoog in het vaandel heeft.

‘We doen wat we kunnen om onze wetenschappers te beschermen door ze diverse vormen – juridisch, mentaal en met betrekking tot veiligheid – van hulp te bieden. Concreet betekent dit dat we ook ondersteuning bieden voor dr. Ahmadi.’

Daarnaast volgt de RUG de ‘onafhankelijke en transparante procedures’ met betrekking tot wetenschappelijke integriteit.

Engels

8 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

8 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties