Letteren wil een nieuwe naam: Faculteit Geesteswetenschappen

De Faculteit der Letteren (Faculty of Arts) wil een nieuwe naam: Faculteit Geesteswetenschappen (Faculty of Humanities). Dat sluit beter aan bij wat de faculteit te bieden heeft dan het klassieke letteren, aldus het bestuur.

Dat meldde decaan Thony Visser tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst Letteren Live. De naamswijziging moet ingaan per 1 september van dit jaar. Het college van bestuur en de universiteitsraad zullen zich er binnenkort over buigen.

De faculteit biedt behalve aan klassieke letterenopleidingen ook onderdak aan studies als internationale betrekkingen en internationale organisatie (IRIO) en mediastudies, stelt het faculteitsbestuur. ‘Letteren’ dekt de lading daarom niet meer, liet Visser weten.

‘Binnen onze faculteit hebben we een grote variëteit in onderzoeksgebieden en -expertise. De nieuwe naam helpt om die pluriformiteit beter over het voetlicht te brengen en is daarmee inclusiever.’

Verwarring

Ook speelt mee dat de woorden ‘letteren’ en ‘arts’ internationaal verwarring wekken; ze zijn geen vertaling van elkaar. Instellingen, bedrijven en andere faculteiten denken bij ‘arts’ aan kunst en de kunstacademie, aldus Visser.

De termen ‘geesteswetenschappen’ en ‘humanities’ worden al door de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam gebruikt. In Engelstalige landen is de naam ‘humanities’ ook heel gebruikelijk, aldus de faculteit.

Ook nadelen

Visser realiseert zich dat er ook nadelen zijn bij een naamswijziging. De Faculteit der Letteren heeft een lange geschiedenis en ‘sommige alumni of belangenbehartigers zouden kunnen vinden dat het veranderen van de naam een verlies van historische context zou zijn’. Toch wegen volgens haar de voordelen op tegen de nadelen.

Bij het wijzigen van de faculteitsnaam komt meer kijken dan het wijzigen van de letters op de gevel. Ook in de computersystemen, op diploma’s, in reglementen en op alle webpagina’s moet de naam worden aangepast.

Een werkgroep gaat daarmee aan de slag. Die kan gebruik maken van de draaiboeken van de Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij die vorig jaar ook van naam veranderde (voorheen Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen).

Lees ook:

Engels

8 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

8 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties