Godgeleerdheid krijgt nieuwe naam: ‘Er is een gat tussen ons imago en wat we doen’

De Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen aan de Oude Boteringestraat verandert vanaf september 2023 haar naam: Faculty of Religion, Culture and Society.

De verandering lijkt esthetisch, maar is volgens decaan Mladen Popović veel meer dan dat. ‘De naam godgeleerdheid stamt uit 1614, het jaar dat de universiteit werd opgericht. Het was een van de eerste vier faculteiten en studenten uit die tijd werden opgeleid tot predikant.’

Ruim vierhonderd jaar later worden aan de faculteit geen predikanten meer opgeleid, maar mensen die religie als maatschappelijke factor en cultureel fenomeen bestuderen. ‘Er is een gat ontstaan tussen ons imago en wat we daadwerkelijk doen en aanbieden’, zegt Popović. 

Protestantse universiteit

Dat imago stamt nog uit de tijd dat de faculteit een protestantse universiteit was en op christelijke leest opleidde en onderzoek deed. Dat veranderde in 1876, toen de RUG een openbare universiteit werd en de naam Rijksuniversiteit Groningen kreeg.

‘Wij zijn ook onderdeel van die openbare universiteit, terwijl mensen nog steeds het idee hebben dat wij werken vanuit die christelijke identiteit’, zegt Popović. 

Open voor iedereen

Met de naam Faculty of Religion, Culture and Society hoopt de decaan helder neer te zetten dat de faculteit open is voor iedereen. ‘Wij zijn de enige nog zelfstandige faculteit aan een openbare universiteit die theologisch onderzoek doet en wij zijn sociale wetenschappen en humanistiek bij uitstek. Maar dat weten mensen nog niet altijd.’

De naamsverandering is volgens de decaan dan ook onderdeel van een bredere strategie om de faculteit binnen en buiten de universiteit beter te verbinden. ‘Ik hoor van collega’s dat ze vaak verbaasde reacties krijgen als ze vertellen wat ze doen: “Jeetje geweldig, ik wist niet dat dat allemaal kon bij theologie”. Met deze naam sluiten we het gat tussen onze identiteit en ons imago.’

English

5 REACTIES

  1. Leuk idee, maar we hebben toch al faculteiten voor cultuur (Faculteit Letteren) en maatschappij (faculteit Gedrags-en Maatschappijwetenschappen)? Me dunkt dat de faculteit Wijsbegeerte ook niet opeens de naam verandert naar Faculteit Filosofie en Maatschappij, alleen omdat ze zich bezighouden met sociale filosofie. “Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap” bekt inderdaad niet zo lekker, maar “Religiewetenschappen” is ook gewoon een optie… Schoenmaker, blijf bij uw leest!

  2. Theologie/ Theology mag dan ook niet ontbreken in de naam, zie het citaat in bovenstaand artikel:” Jeetje geweldig, ik wist niet dat dat allemaal kon bij theologie”. Er s nog tijd om het aan te passen!

  3. Prima verandering. Alleen wel jammer dat het dan meteen weer in het Engels moet. Wat is er mis met ‘Religie, Cultuur en Maatschappij’?

  4. Mooi dat de naam gaat aansluiten bij de inhoud. Er blijft nog wel een wereld te winnen bij de geestelijke verzorging en dan niet bij de RUG maar bij het werkveld, waar nog steeds meer denominatief geselecteerd wordt. Dus hopelijk vindt deze ontwikkeling ook elders navolging.

  5. Er worden zeker nog wel predikanten opgeleid in Groningen! Aan de PThU in de Oude Ebbinge. Mede dankzij de mooie samenwerking tussen RUG en PThU in de bachelor theologie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in