Letteren schrapt commentaar vakevaluaties vanwege onveilige opmerkingen

Het letterenbestuur heeft het vrij in te vullen commentaar in vakevaluaties uitgezet. Toon en inhoud worden door docenten soms als onprettig en onveilig ervaren. 

Het bestuur nam dit besluit na het laatste medewerkersonderzoek. De commentaren zijn soms seksistisch en racistisch, zo geven docenten aan.

Studenten krijgen aan het einde van een vak een digitale evaluatie toegestuurd waarin ze het vak op verschillende punten kunnen beoordelen door een getal van 1 tot 5 te kiezen (van slecht tot uitstekend). 

Voorheen was er ook een optie waar studenten konden aangeven wat ze goed vinden aan het vak en waar eventueel verbetering nodig is. Die optie is er sinds kort uitgehaald. 

Onprettig en onveilig

Wat voor onprettige en onveilige commentaren studenten achterlieten en hoeveel docenten daar mee te maken hadden, is volgens letterenwoordvoerder Marijn van Bronkhorst niet te zeggen. 

‘De aanleiding om het uit te zetten, waren de reacties in het onderzoek’, zegt ze. ‘Er is geen verdere informatie beschikbaar als het gaat over aantallen of specifieke commentaren.’ 

Missende context

Niet iedere student is er blij mee. ‘Wij hebben het nodig om onze feedback context te geven’, zegt letterenstudent Maria Flori. Antwoorden op een schaal van 1 tot 5 is volgens haar niet genoeg om echt te begrijpen hoe een vak wordt beoordeeld.

‘Ik heb het net meegemaakt met een methodologievak’, zegt ze. ‘We waren met vijftig studenten en veel van ons vonden het ontzettend lastig. We wilden onze gedachten erover delen, zodat we kunnen helpen het vak te verbeteren.’

Als alle studenten de kans hadden om open feedback te geven, had de docent makkelijk kunnen zien waar het aan lag en op die manier misschien iets aan kunnen passen, stelt ze.

Lees ook:

Engels

17 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

17 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties