Kortere tentamens van twee uur zijn een blijvertje

Tentamens in de Aletta Jacobshal mogen nog zeker tot volgend studiejaar niet langer dan twee uur duren, heeft het college van bestuur (cvb) besloten. Alleen in de avond en eventueel op de zaterdagochtend zijn tentamens van drie uur mogelijk. 

Vanwege corona waren de meeste tentamens al teruggegaan naar twee uur, omdat er anders te weinig tijd was om tussen twee tentamens door alle tafels te desinfecteren. Het werd vooral krap als studenten extra tijd hadden gekregen vanwege bijvoorbeeld dyslexie.

De RUG wil niet opnieuw halsoverkop tentamens aanpassen bij een eventuele nieuwe corona-uitbraak. ‘En onderwijskundig is er geen reden om een tentamen drie uur te laten duren’, zegt Rutger Klein Nagelvoort, onderwijsdirecteur van de RUG. ‘Als de leerdoelen maar getoetst worden.’ 

Aanpassingen doorvoeren

De faculteitsbesturen toonden zich eerder tevreden over de aanpassing. Nu de als tijdelijk bedoelde maatregel voorlopig blijft, moeten tentamens voor tijdsblokken waarop hij nog niet van toepassing was nog wel worden aangepast.

‘We zullen moeten kijken hoe we hiermee om kunnen gaan’, zegt vice-decaan Roel Jonkers van letteren. Bij zijn faculteit zijn er redelijk wat tentamens van drie uur. ‘Er zullen zeker ook docenten zijn die daar aan vast willen houden, omdat dit aansluit bij de aard van hun tentamen.’ Maar dat mag alleen als het echt niet anders kan, zegt het cvb.

Bij de medische faculteit kan het wel ‘redelijk soepel worden doorgevoerd’, zegt onderwijsdirecteur Rob van Ouwerkerk, omdat daar al vaker andere toetsvormen worden gebruikt. Bij de bachelor geneeskunde leek het even spaak te lopen, vertelt hij, maar dat is alsnog opgelost.

Eerder beginnen

Volgens Van Ouwerkerk zou het ook goed zijn om het laatste blok iets eerder te beginnen. Een student die een half uur extra nodig heeft, is nu namelijk pas om kwart over tien klaar. ‘Dan kan het zijn dat je de laatste bus mist.’

Maar dat gaat niet gebeuren, zegt Klein Nagelvoort: dan wordt de tijd tussen de tentamens weer korter.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties