Hutjemutje – en dus tegen de regels – wachten voor de tentamenhal (UPDATE)

Ruim 650 studenten mochten maandagmorgen – in strijd met de huidige coronaregels – pas vijf minuten voor hun tentamen Recht van de Europese Unie de tentamenhal binnen. Het zou namelijk oneerlijk zijn als sommige studenten hun tentamens eerder zouden zien dan anderen, vonden de docenten.

Het scenario was precies waar studenten de afgelopen weken voor vreesden: een te drukke tentamenhal waardoor je het risico loopt besmet te worden met het coronavirus. Studenten pleitten daarom al sinds eind december voor het terugbrengen van online tentamens. Twee weken geleden schreven acht studentenorganisaties nog een bezorgde brief aan het college van bestuur.

Om de zorgen weg te nemen, nam het universiteitsbestuur in de afgelopen weken allerlei extra maatregelen. Medische mondmaskers uitdelen bij de tentamenhal, extra luchten, een derde tentamenmoment. Ook moeten de deuren een half uur voor het tentamen opengezet worden, zodat studenten afstand kunnen houden en rustig naar binnen kunnen lopen.

Tegenstrijdige regels

Volgens het secretariaat van de vakgroep Europees Recht ‘liggen de tentamenregels en de covid-regels elkaar een beetje in de weg’. Als studenten een half uur van tevoren al naar binnen mogen en de tentamens al klaarliggen, zouden sommige studenten daar misbruik van kunnen maken door alvast naar hun vragen te kijken. Op die manier zouden ze onrechtmatig extra tijd hebben voor hun tentamen.

Om dat te voorkomen, besloten de docenten maandagmorgen de deuren niet een half uur, maar pas vijf minuten voor het tentamen te openen. Volgens het secretariaat zal dat bij een volgend tentamen niet gebeuren, ‘omdat dit tentamen vanaf de volgende keer online wordt afgenomen.’

Hutjemutje

Volgens een student die het tentamen maakte, zorgde het besluit voor een gigantische opstopping in het Aletta Jacobsgebouw. De honderden studenten waren vanwege de nieuwe regels al op tijd bij de tentamenhal, maar moesten noodgedwongen ‘hutjemutje’ een half uur wachten tot de deuren daadwerkelijk opengingen.

‘De docenten hebben het niet goed gedaan’, zegt RUG-woordvoerder Anja Hulshof. ‘Het is wel meteen opgepakt door de decaan. Hij heeft alle surveillanten direct een bericht gestuurd met wat nu de afspraken zijn en dat studenten echt een half uur van tevoren al naar binnen mogen.’

Om herhaling van maandagmorgen ook bij andere tentamens te voorkomen, wordt volgens de woordvoerder vandaag aan alle vakgroepen van alle faculteiten gevraagd ‘de surveillerende docenten nogmaals te wijzen op het openen van de deuren een half uur voor aanvang’.

Update

De verklaring die het secretariaat – naar beste weten – heeft gegeven, klopt niet helemaal, zegt docent Matthijs van Wolferen. Het ging niet om het risico op fraude. Hij en zijn team hadden de placering simpelweg nog niet op orde en dat zou betekenen dat honderden studenten door de zaal zouden ronddolen op zoek naar hun tafelnummer, terwijl dat vanwege de coronamaatregelen juist voorkomen moest worden.

Uit de mail met de laatste tentamenregels had Van Wolferen deze consequentie voor een papieren tentamen niet gedestilleerd. De docent baalt er dan ook stevig van. ‘Dat dit nu juist mij moest overkomen!’ Tien minuten later konden de studenten alsnog naar binnen, zegt hij.

Engels

4 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties