Interim-decaan Campus Fryslân voorzitter Universiteiten van Nederland

Interim-decaan Caspar van den Berg van Campus Fryslân volgt per 1 juni Jouke de Vries op als voorzitter van koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL).

RUG-baas De Vries, die de functie tijdelijk vervulde na het vertrek van Pieter Duisenberg, noemt Van den Berg een ‘uitstekend bestuurder en briljant bestuurskundige’. 

‘Zijn bestuurlijke en politieke ervaring en zijn staat van dienst in de wetenschap maken hem de ideale nieuwe voorzitter van Universiteiten van Nederland.’

Wetenschapper en bestuurder

Caspar van den Berg Foto: RUG

Van den Berg is sinds 2017 hoogleraar global and local governance en sinds februari 2023 interim-decaan van Campus Fryslân. Naast zijn werk bij de RUG is hij sinds 2021 bijzonder hoogleraar transities in de publieke sector aan de Universiteit Leiden. 

Van den Berg was tussen 2019 en 2022 lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur. Sinds 2022 is hij lid van de Eerste Kamer voor de VVD. Dit zal hij ook tijdens zijn UNL-voorzitterschap blijven, hoewel hij dan uit de commissie voor onderzoek, cultuur en wetenschap stapt. 

Hoewel Van den Berg Campus Fryslân vaarwel zegt, blijft hij wel aan de RUG verbonden als honorair hoogleraar. Ook blijft hij verbonden aan de Universiteit Leiden.

Samenwerking versterken

Van den Berg kijkt ernaar uit de samenwerking tussen universiteiten verder te versterken. ‘De Nederlandse universiteiten spelen een onmisbare rol in de Nederlandse samenleving en economie. Er speelt veel; ik vind het een eer om te blijven werken aan de juiste randvoorwaarden voor onderwijs en onderzoek in Nederland. Dat kunnen we doen door samen eendrachtig op te trekken en zelf de regie te pakken.’

Als voorzitter van UNL wil hij zich inzetten om ‘universiteiten een vrije, veilige en stimulerende omgeving voor iedereen’ te laten zijn.

Het is nog niet bekend wie Van den Berg als decaan van Campus Fryslân opvolgt.

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties