Grants voor RUG-onderzoekers

De RUG-hoogleraren Clara Mulder (Demografie en Ruimte) en Sijbren Otto (Systeemchemie) hebben beiden een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro ontvangen van de European Research Council.
Door Rob Siebelink

Mulder richt zich op familiebanden en biedt een nieuw perspectief op binnenlandse migratie, immobiliteit en de gevolgen voor de arbeidsmarkt. Het project Family Ties is ontwikkeld om een bijdrage te leveren aan een veel breder begrip van binnenlandse migratie (verhuizen over langere afstand) en de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarkt.

Het project introduceert een nieuw perspectief op binnenlandse migratie en immobiliteit, en richt zich daarbij op de rol die familie, buiten het kerngezin, speelt in besluitvorming over wel of niet verhuizen, en waarheen. Het doel is de rol van familiebanden in binnenlandse migratie, immobiliteit en arbeidsmarkteffecten in kaart te brengen.

Leven in het lab

Sijbren Otto onderzoekt de vraag: kunnen we leven maken in het lab? Dit is een van de grootste uitdagingen voor de hedendaagse wetenschap. Doel van dit project is belangrijke stappen te zetten om de kloof tussen de scheikunde en de biologie te overbruggen door volledig synthetische systemen te bouwen.

Deze systemen dragen essentiële karakteristieken van het leven in zich: replicatie, metabolisme en compartimentering. Het koppelen van deze karakteristieken in een volledige synthetisch systeem is tot nog toe niet gelukt, tenminste niet zonder gebruik te maken van biomoleculen. Het project streeft ernaar dergelijke koppelingen te bewerkstelligen en chemische systemen te ontwikkelen die een minimale vorm van leven beginnen te benaderen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties