Gemeenteraad organiseert zelf protest voor studenten tegen uitsluiting energietoeslag

De Groningse gemeenteraad organiseert op 6 oktober een protest voor studenten tegen hun uitsluiting van de energietoeslag. De partijen hopen zo een stevig signaal naar Den Haag af te geven.

In een recent raadsdebat moest Jimmy Dijk van coalitiepartij SP tegenover Steven Bosch (Student en Stad) nog verdedigen waarom studenten ook in Groningen worden uitgesloten. ‘Tussen ons was het debat het stevigst, maar het is natuurlijk gek dat ik als SP’er moet zeggen dat studenten geen toeslag mogen krijgen.’

Daarom besloten beide partijen na het debat de handen ineen te slaan en gezamenlijk een protest te organiseren als oproep naar Den Haag. Inmiddels heeft de hele coalitie en vrijwel de gehele oppositie zich bij hen aangesloten.

30 miljoen euro

De energietoeslag van 1300 euro is bedoeld om minima te compenseren voor de explosief gestegen energiekosten. Studenten behoren daar veelal ook toe, maar zijn door de landelijke overheid uitgesloten omdat ‘de groep te divers is’. Als de gemeente er toch voor kiest ze te compenseren, moet ze dat zelf betalen. 

‘Een conservatieve schatting is dat er in Groningen 25.000 uitwonende studenten zijn. Dan kom je op zo’n 30 miljoen euro uit’, zegt Dijk. En zo’n extra last op de gemeentebegroting kan Groningen niet betalen. ‘Daarom is het protest gericht op het veranderen van de Rijksregeling, zodat studenten niet langer uitgesloten worden.’

Prinsjesdag

Of het kabinet de plannen nog gaat bijsturen is na Prinsjesdag dinsdag nog maar de vraag. Zo werd maandagavond nog besloten een prijsplafond voor de energierekening in te voeren. Alle huishoudens in Nederland betalen tot een bepaalde verbruiksgrens de prijzen van januari 2022 – zoals ze waren voor de oorlog in Oekraïne uitbrak. 

Deze maatregel geldt voor alle Nederlandse huishoudens, dus ook voor studenten. ‘Maar feit is dat de energietoeslag gewoon blijft, ook volgend jaar, en studenten nog steeds uitgesloten worden’, zegt Dijk. Dus heeft het volgens hem en de andere partijen nog steeds zin om tegen de regeling te protesteren.

Het protest op 6 oktober begint om zes uur ’s avonds op de Grote Markt. Daarnaast werken de partijen aan een website waar studenten bij wijze van petitie hun steun kunnen betuigen.  

Lees ook:

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties