Geen Kruimels meer in BED

Een jaar lang konden studenten bij Kruimels in BED goedkoop eten wat de pot schaft. Nu moet de organisatie op zoek naar een nieuwe locatie.
Door Koen Marée

Japanse stoofpot, gadogado of fried beans salsa madness. Wat studenten Lisa Havinga, Tjesse Riemersma, Matthijs Snijders, Robin Kramer en Jesse Havinga afgelopen jaar ook op tafel toverden, er werd altijd van gesmuld. Maar na komende vrijdag komt daar voorlopig een eind aan.

31 boodschappenlijstjes in één

Erg lekker, al die gerechten, maar waar kwamen de ingrediënten vandaan? Kruimels toog elke vrijdagmiddag met een flinke boodschappenlijst naar de markt. ‘Mijn hoogtepunt van de week’, vertelt Robin Kramer. ‘Op een gegeven moment werden we zelfs een soort bekenden in plaats van klanten.’ Als je alle boodschappenlijstjes naast elkaar legt, komen daar imposante aantallen uit:

– 2500 knoflookteentjes
– 400 winterpenen
– 500 uien
– 150 courgettes
– 80 liter kokosmelk
– 150 kilo kikkererwten
– 100 kilo rijst
– 200 stronken gember
– 70 bosjes koriander

De Gym, de creatieve broedplaats in het voormalige pand van het Willem Lodewijk Gymnasium in de Oosterstraat, sloot begin maart haar deuren. Enkele jaren geleden werd het gebouw gehuurd via een antikraakconstructie, maar sinds vorig jaar vroeg de gemeente reguliere huur. Dat kon niet meer uit voor De Gym, waar ook onder andere OOST, BED, Salon, Kantoorpoëzie en Mix and Match zich nestelden.

Kruimels, gebaseerd op het concept van de vroegere mensa, dacht in eerste instantie nog tot de zomer op dezelfde locatie te kunnen blijven kokkerellen. ‘Maar er lijkt nu toch al snel een nieuwe invulling te komen’, vertelt Riemersma. ‘Daarnaast zijn met het vertrek van De Gym wat spullen geveild, zoals tafels en stoelen. Het werd dus al minder praktisch. Gelukkig is alle kookgerei wel ons eigendom.’

Kookboek

‘Nu zijn we hard aan het rondzoeken naar een nieuwe locatie’, vertelt Jesse Havinga. ‘Het liefst in de binnenstad.’ Riemersma hoopt op een samenwerking met andere projecten: ‘Anders zou de ruimte alleen op vrijdag gebruikt worden.’ Kramer vult hem aan: ‘Bovendien zie je op die manier meer van de Groningse community, net zoals je hier zag dat dingen bij elkaar kwamen. En het is natuurlijk gezelliger dan ergens in je eentje zitten.’

Aankomende vrijdag vindt voorlopig de laatste editie plaats in De Gym. Op het menu staat een selectie van de favoriete recepten van de organisatie. ‘We hopen dat we iedereen die het afgelopen jaar een keer is komen eten, mogen verwelkomen’, lacht Lisa Havinga. ‘Nieuwe mensen zijn natuurlijk ook welkom.’

‘Daarnaast kijken we met een speciaal kookboekje terug op bijna een jaar Kruimels’, gaat Riemersma verder. Kramer: ‘Het kookboek is lekkerder dan de som van de recepten bij elkaar. Het is inzichtelijk en simpel koken. Na vrijdag doen we dat niet meer in De Gym, maar we kunnen nog wel als catering koken op locatie.’ Jesse Havinga besluit: ‘Het moet vrijdag tijdens de laatste editie wel een beetje chaos worden. Dat hoort bij Kruimels.’

 

Recept: soto

Tijdens de laatste editie van aankomende vrijdag brengt Kruimels een uniek kookboekje uit. De lekkerste recepten worden hierin gecombineerd met illustraties van collectief Knetterijs en Minerva-studenten. Hieronder alvast een voorproefje:

Ingrediënten voor 1 pan soep

– Een stuk gember/laos, ca. 3 cm
– Een grote ui
– 3 teentjes knoflook
– 2 serehstokjes
– Een bouillonblokje
– Groentesuggesties: taugé, peulen, blokjes aardappel, prei
– Een zakje sotomarinade (met een kraanvogel erop, die koopt mijn moeder altijd)

Als je zelf een kraanvogel bent, lees dan verder:

Ingrediënten voor zelfgemaakte marinade

– Een stuk gember/laos, ca. 3 cm
– Een grote ui
– 3 teentjes knoflook
– 2 serehstokjes
– Kemirinoot
– Kurkuma
– Salamblad (laurier), gedroogd of vers
– Djeroek-poeroetblad (limoenblad), gedroogd of vers

Aanpak

– Snij de ui, knoflook en laos fijn en bak ze goudbruin
– Rooster de kemirinoot in een pan (rauw zijn ze giftig)
– Meng in een blender of vijzel alle andere ingrediënten en voeg het baksel en de kemiri toe
– Als je voor de voorverpakte vogel ging, maak dan alleen het uibaksel.
– Voeg de marinade toe en bak eventjes mee
– Giet 1,5 tot 2 liter water in de pan en voeg 1 bouillonblokje toe
– Breng aan de kook
– Optioneel: voeg aan het einde limoensap en/of rasp aan het water toe, voor die frisse limoensmaak van de lente van je jeugd die zo leuk was
– Maak je kom compleet met de zelfgekozen groentes

Mijn moeder deed ook altijd koude blokjes basmatirijst in de soep, maar zij komt uit Flevoland.

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

English