Geen inflatiecorrectie voor beurspromovendi: ‘RUG eet van twee walletjes’

PhD-studenten aan de RUG krijgen dit jaar dezelfde ‘loonsverhoging’ als medewerkers. Maar dat is aanzienlijk minder dan de 9,6 procent die hun contract belooft. 

De beurzen werden per september verhoogd met 4 procent. ‘Hetzelfde percentage als de recente salarisverhoging voor RUG-medewerkers’, aldus de RUG.

Dat klinkt mooi, maar in de voorwaarden voor het beurzenprogramma staat dat het bedrag jaarlijks wordt aangepast op basis van de consumentenprijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo werden de beurzen in 2020 verhoogd met 1,19 procent en in 2021 met 1,9 procent.

De inflatiecorrectie was in april dit jaar (de peildatum) echter 9,6 procent; aanzienlijk hoger dan de 4 procent die de beurspromovendi nu krijgen.

Ruim interpreteerbaar

Volgens projectmanager programma promotieonderwijs Marjan Koopmans doet de RUG niets verkeerd. In de voorwaarden staat inderdaad dat de CBS-index gevolgd wordt, bevestigt ze. ‘Maar er wordt niet precies aangegeven welke. Er zijn heel veel verschillende indices, dus dat is ruim interpreteerbaar. En in dit geval heeft het college van bestuur van de universiteit ervoor gekozen om er 4 procent van te maken.’

Veel organisaties die normaal de consumentenindexprijs volgen, weken daarvan af vanwege de uitzonderlijk hoge inflatie, beargumenteert ze. ‘Dat geldt voor het woon-werkverkeer, maar ook voor de collegegelden 2023-2024. Dit is zo’n exorbitant grote toename dat het niet werkbaar is als je dat op die manier doet.’

Volgens Björn de Kruijf van het Groningen Graduate Interest Network (GRIN) is de onvrede onder promovendi groot. ‘Mensen waren al bang dat ze niet zouden krijgen waar ze contractueel recht op hadden en dat is nu ook gebeurd.’ Het contract was niet ruim interpreteerbaar toen werknemerpromovendi hogere salarissen kregen, zegt hij. ‘Opvallend dat het dat nu wel is.’

Niet tevreden

Al langer zijn er klachten, omdat de beurspromovendi hetzelfde werk doen als hun werknemer-collega’s. Ze krijgen maandelijks echter minder geld, hebben geen recht op een eindejaarsuitkering en bouwen geen pensioen op. 

Diverse promovendi protesteerden al bij het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) over het plotselinge loslaten van de inflatiecorrectie. Ook Koopmans zegt dat het PhD-Scholarship Desk ‘enkele klachten’ ontvangen heeft.

Privileges

‘Hoewel we geen werknemers van de universiteit zijn als het gaat om privileges die werknemers krijgen, worden we plotseling als werknemers behandeld als het gaat om aanpassing van beurzen’, zegt een PhD-student van de Faculty of Science and Engineering die anoniem wil blijven. Hij denkt dat veel PhD’s zich onvoldoende bewust zijn van hun rechten.

Voorzitter Anneke Kastelein van het PNN noemt de handelwijze van de universiteit ‘zorgelijk’. ‘Dat kan natuurlijk niet, dat ze niet nakomen wat er in de contracten staat. Beurspromovendi krijgen al veel minder dan het gewone salaris.’

Grote vraagtekens

Ook RUG-hoogleraar arbeidsrecht Saskia Peters plaatst grote vraagtekens bij de handelwijze van de universiteit. Zelfs als er verschillende ‘indices’ zijn, dan kan ze zich niet voorstellen dat die gemiddeld op 4 procent staan.

‘Bovendien, als ze de voorgaande jaren bijvoorbeeld steeds index A hebben gebruikt, dan kunnen ze nu niet zomaar overstappen op index E, omdat die toevallig heel laag staat. Er is dan in juridische termen “een bestendige gedragslijn” ontstaan om index A te gebruiken.’

PhD-studenten hebben weliswaar officieel geen arbeidsovereenkomst met de universiteit, maar omdat de relatie toch op zijn minst ‘trekken van een arbeidsovereenkomst’ heeft, is goed verdedigbaar dat de normen uit het arbeidsrecht wel van toepassing zijn op deze arbeidsrelatie, denkt Peters. ‘De universiteit trekt de vergelijking tussen beide groepen nota bene zelf door te schrijven: we doen hetzelfde als bij de werknemers.’

Eenzijdig aanpassen

De universiteit mag de voorwaarden van zo’n overeenkomst niet eenzijdig aanpassen en ‘zeker niet zo’n belangrijke arbeidsvoorwaarde als het loon’. Een bedrijf dat in zwaar weer verkeert, kan onder omstandigheden van werknemers een loonoffer vragen, maar ‘de universiteit staat echt niet op omvallen’. 

Dus is dit niet in de haak, concludeert de hoogleraar. ‘Dit is van twee walletjes eten. Als PhD’er zou ik zeggen: “Oké, we gaan akkoord met die 4 procent, als je ons met terugwerkende kracht ook als werknemers beloont.”’

Zwakste ‘werknemers’

En dan gaat het hier ook nog eens om de zwakste ‘werknemers’ van de universiteit, met de laagste inkomens. Per saldo blijven de PhD-studenten zelfs met de volledige inflatiecorrectie voor de universiteit nog altijd een stuk goedkoper dan de werknemer-promovendi die immers meer verdienen en meer rechten hebben, aldus Peters.

‘En vergeet niet: die inflatiecorrectie staat niet voor niets in de contracten van de PhD-studenten. Zij hebben het van alle ‘werknemers’ het moeilijkste om in hun levensonderhoud te voorzien. Ja, het kost de universiteit wat, maar een belangenafweging door de rechter zou mijns inziens zeker in het voordeel van de PhD-studenten uitvallen.’

Lees ook:

English

12 REACTIES

 1. En net wanneer je niet meer verwacht dat de RUG nóg lager kan zakken in de behandeling van haar werknemers/studenten (hoe ze ze ook willen noemen tegenwoordig), plegen ze je reinste contractbreuk. Chapeau RUG. Stelletje boeven. Schaam jullie.

 2. Het experiment stopt na 2024. Ga die laatste paar jaar alsjeblieft normaal om met die promotiestudenten. Misschien dat ze zonder geldzorgen ook sneller hun proefschrift afronden. Dá’s pas besparen!

  Dat de uni kennelijk niet alleen door de morele, maar ook door de juridische juridische ondergrens zakt (prof. Peters legt het helder uit) is gewoon pijnlijk.

 3. En dat is helaas oud nieuws over deze werkgever. ±15 jaar geleden hadden we de universitaire functie-(her-)ordening, UFO, waarbij werd gekeken wie ze hoe hoog of (vooral) laag in welk functieprofiel konden indelen. Ooit als postdoc begonnen werd je vanzelf onderzoeker met nul kans op U(H)D enz., terwijl vanaf dag 1 de onderwijscoordinator met regelmaat aan de deur klopte en de studieboeken voor de te geven vakken, practica, werkcollege’s langs bracht. Maar dat kon niet waar zijn, want een postdoc geeft geen onderwijs, dus had ik mijn naam dan onopgemerkt zelf op alle onderwijsagenda’s gezet? De faculteit notabene en het bureau zagen dat wel zo in de protestronde’s, een paar dagen voordat het geval voor het nationale UFO-scheidsgerecht zou komen zijn ze dan toch nog bijgedraaid. De relatie met mijn werkgever was daardoor wel blijvend verpest. Doel bereikt.
  P.S.: Onderwijs te geven vind ik trouwens wel belangrijk, ook en juist voor postdocs.

 4. Dit is meer dan slecht werkgeverschap. Dit is je reinste ontduiking van afspraken. Ik kan me niet voorstellen dat dit juridisch houdbaar is.
  Mensen, organiseer je en word lid van de bond!

  • Helemaal mee eens dat dit schandalig is en dat we deze contractbreuk moeten aanvechten. Ook de oproep tot lidmaatschap van de vakbond steun ik, alleen mogen wij beursalen geen lid worden van een vakbond “omdat we geen medewerkers zijn”

   • Dat klopt niet. In ieder geval bij het FNV kun je ook als student al lid worden van de vakbond en spant de vakbond zich ook wel degelijk in voor de rechten van beursalen.

    • Interessant, mij werd destijds verteld dat dit niet kon (door iemand van de RUG), maar misschien zijn de regels in 3 jaar tijd veranderd (onwaarschijnlijk), of heeft deze persoon het vallen onder de CAO en het lid worden van de vakbond door elkaar gehaald (laten we om nog een beetje positief te blijven er in elk geval van uitgaan dat dit een fout was en er niet met opzet verkeerde informatie gegeven is). Deze persoon is inmiddels overigens niet meer werkzaam bij de RUG. Maar dan neem ik mijn woorden terug, behalve dan de algemene steun van de oproep tot lidmaatschap van de vakbond. Bedankt voor deze correctie!

 5. Schaamteloos. Ik vraag me af of deze mevrouw Koopmans zelf gelooft wat ze zegt. Er wordt in het contract en in een document dat op de website van de RuG te vinden is, wel degelijk aangegeven welke index het is. Op hoeveel manieren kun je ‘consumentenprijsindex CBS’ nou interpreteren? Wat een onzin. De universiteit pleegt contractbreuk, willens en wetens. Ik hoop dat ze hier zelf op terugkomen voordat het naar de rechtszaal gaat.

 6. Het bestuur laat weer eens zien dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten: wel wereldklasse onderzoek verlangen om hoog in de internatioanle rankings te blijven, maar tegelijkertijd elke maas in de overeenkomsten met PhD studenten benutten om ze zo weinig mogelijk te betalen. Collega’s, wees solidair met de beursalen, wordt lid van de Algemene Onderwijs en doe mee met #OrganizetheRUG !

 7. Smerige en inconsequente truck van een graaierige universiteit inderdaad. Werknemerspromovendi verdienen volgens CAO ieder jaar meer, en onze beurs steeg, zoals het artikel stelt, eerder altijd “slechts” met de inflatie. Nu de inflatie een keer hoger uitkomt dan de nieuwe CAO is opeens toch de CAO voor werknemerspromovendi leidend.
  Zo voelen beurspromovendi zich ook geen onderdeel van de universiteit. Ik heb met mijn beurscontract toch een huis weten te kopen en heb dus eigenlijk niks te klagen, maar van mij mag de universiteit een duikvlucht maken in de wereldwijde rankings en financieel omvallen zodra ik hier weg ben. W.F. Hermans schreef er al over, wat een kruideniersmentaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in