Sinds september heeft Vindicat eindelijk haar accreditatie terug. En nu moet ze zich alweer verantwoorden voor wangedrag van haar leden. Kan de vereniging opnieuw fluiten naar haar bestuursbeurzen?
Afgelopen vrijdag tegen middernacht, na het Vindicatfeest ‘Buitenspelen’ bij Kardinge werden meerdere bussen van Qbuzz bestormd door feestgangers. Vindicat had dan wel vooraf overleg gehad met Qbuzz, waarop die extra bussen had ingezet, maar in het Groningse herfstweer bleken ineens veel meer studenten met de bus te willen.
Grimmig
Ze checkten niet in, droegen geen mondkapjes (die in het openbaar vervoer nog altijd verplicht zijn), ze rookten, namen blikjes bier mee, pakten noodhamers van de wanden en openden zelfs busdeuren, zegt Qbuzz-woordvoerder Michel van der Mark. ‘Maar als de deur open is, kan de bus niet rijden.’
Er ontstond een grimmige sfeer, de dienstregeling werd stilgelegd, de politie stroomde toe en zelfs de ME (die toch al paraat was vanwege voetbal) werd op de hoogte gebracht. Gevolg: de menigte studenten ging lopend naar de stad, onder begeleiding van de politie, om de feestgangers van de rijbaan te houden.
Hoewel de bussen uiteindelijk niet bleken te zijn beschadigd, voelden de buschauffeurs zich volgens Van der Mark wel geïntimideerd ‘door een grote groep niet-nuchtere mensen, die allemaal tegelijk de bus in wilden’. ‘Dit moet je wel een plekje geven en daar krijgen ze ook begeleiding voor.’
Zeikweer
Vindicat-rector Sanne Veken noemt het zondag ‘een inschattingsfout’. Andere jaren gingen er namelijk veel minder mensen met de bus. Het feest was dit jaar een maand uitgesteld, vanwege corona. ‘Het was ook zeikweer.’ Ze heeft zaterdag namens de vereniging haar excuses aangeboden bij Qbuzz.
Daarmee is de kous niet af. Maandagmiddag moet het bestuur bij de busmaatschappij op het matje komen om uit te leggen ‘waarom dit zo is gegaan en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden’, zegt Van der Mark.
Maar het bestuur moet maandagmorgen óók verantwoording afleggen tegenover de RUG, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen. En dat gesprek kan serieuze consequenties voor Vindicat hebben: zoals opnieuw het verlies van bestuursbeurzen ter waarde van 33.000 euro en de accreditatie bij de hogeronderwijsinstellingen.
De RUG kon zondag nog niet zeggen of dat opnieuw ter discussie staat. ‘Dat zou speculeren zijn’, zegt woordvoerder Anja Hulshoff. ‘Eerst moeten de feiten op tafel komen. Dan gaan we kijken welke stappen er genomen moeten worden.’ Naast de gesprekken is er ook nog een extra raadsvergadering aangevraagd door de SP, die zich afvraagt of de vergunning niet moet worden ingetrokken.
Cultuuromslag
In de afgelopen jaren verloor Vindicat die privileges al meerdere keren, vanwege wangedrag in de vereniging. Zo werd een sushirestaurant vernield, ging een Vindicater op het hoofd van een aspirantlid staan en ging er een seksistische ‘bangalijst’ rond. Bovendien bleek dat incidenten bij ontgroeningen niet of te laat werden gemeld.
Vorig academisch jaar kreeg de vereniging wel weer de bestuursbeurzen van de hogeonderwijsinstellingen, maar verloor ze vanwege een reeks corona-incidenten opnieuw haar accreditatie. Daardoor mocht Vindicat het hele jaar niet aanwezig zijn bij officiële gelegenheden van de universiteit. Pas sinds afgelopen september is ze weer officieel welkom.
Na de gebeurtenissen in 2016 die leidden tot de ontzegging van privileges, is de vereniging begonnen aan een ‘cultuuromslag’. Zo is het alcoholbeleid tijdens ontgroeningen aangepast, en zijn de jaarclubs die een busfeestje tijdens de lockdown organiseerden, gestraft.
Als
De Vindicat-rector gaat in die lijn verder en wil duidelijk maken dat het gedrag van de busbestorming niet wordt geaccepteerd. ‘Wij keuren iedere vorm van vernieling en geweldpleging ten zeerste af’, zegt ze. ‘En als inderdaad blijkt dat leden van Vindicat hierbij betrokken waren, dan zullen we maatregelen treffen.’
Tegelijk relativeert Veken de zaak met het idee dat het nog niet is vastgesteld dat het Vindicaters waren die zich hebben misdragen. Volgens haar was er uiteindelijk ook niets vernield. En in de verklaring die Vindicat zaterdag publiceerde, stipt de rector ook aan dat het incident ‘buiten de feestlocatie’ gebeurde, terwijl de vergunningen en beveiliging op het feest zelf in orde waren.
De vraag in de gesprekken en de raadsvergadering over de kwestie zal zijn: wat zegt deze busbestorming – en hoe de vereniging dat afhandelt – over de huidige cultuur bij Vindicat?