Drie RUG-opleidingen (international relations, geneeskunde en tandheelkunde) gaan weer loten

Alleen de opleidingen international business en psychologie kiezen volgend studiejaar nog voor selectie van studenten in de bachelor. Geneeskunde, tandheelkunde en international relations stappen over op ongewogen loting.

Ongewogen loting van studenten is voor komend studiejaar weer mogelijk. Zeven jaar geleden werd het juist afgeschaft, maar selectie bleek vooral negatief uit te pakken voor eerstegeneratiestudenten of voor studenten met een niet-westerse achtergrond.

Zij worden vaak minder gestimuleerd vanuit huis en hebben geen omgeving die hen kan helpen met het schrijven van een esaay. Vandaar dat de RUG besloot dat ongewogen loting voortaan de standaard wordt voor studies met een numerus fixus. Studies die dat anders willen aanpakken, moeten dat motiveren.

Kiezen voor Groningen

Alleen international business en psychologie houden dus vast aan selectie. De opleiding vreest dat goede studenten juist niet voor Groningen kiezen, omdat hun kansen om toegelaten te worden hoger zijn bij studies die selectie toepassen. Ook zou selectie beter zijn voor het imago van de opleiding.

Psychologie heeft aangegeven tevreden te zijn over de huidige methode en geen diversiteitsproblemen te hebben.

Invloed van ouders

De universiteitsraad is vooral kritisch over het handhaven van het schrijven van een essay bij international business, omdat vooral deze methode negatief uitpakt. ‘Juist een essay is de selectiemethode waar het invloed van ouders mogelijk is. Of van ChatGPT’, aldus Ale ten Cate van Lijst Calimero. 

Rector Jacquelien Scherpen benadrukt dat de effecten volgend jaar worden geëvalueerd. De motivatie van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) is begrijpelijk, zegt ze. ‘Als we de enige zijn die ongewogen loting toepassen, dan trekken we mogelijk een andere studentenpopulatie aan en dat kan ongewenste effecten hebben.’

Buiten de boot

Dinie Bouman van de Personeelsfractie brak een lans voor studenten geneeskunde die vorig jaar op basis van selectie buiten de boot vielen. ‘Bij geneeskunde mag je maar één keer meeloten, maar ze geven hiermee eigenlijk toe dat dat oneerlijk is verlopen. Krijgen deze studenten een tweede kans als compensatie?’

Dat zou echter juridisch ‘problematisch’ worden, stelde onderwijsexpert Rutger Klein Nagelvoort. ‘Maar ik zal er induiken.’

Lees ook:

Engels

4 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties