RUG wil kansengelijkheid bevorderen; geen selectie maar loten bij numerus fixus

Ongewogen loting wordt aan de RUG weer de standaard bij studies met een numerus fixus. Op die manier wil de universiteit kansengelijkheid bevorderen.

Wil een opleiding toch selecteren, dan moet die dat motiveren bij het universiteitsbestuur. ‘Het streven is om zo de diversiteit te vergroten’, legde onderwijsstrateeg Rob van Ouwerkerk uit tijdens een commissievergadering van de universiteitsraad. ‘Die gelijkheid kun je met loten beter stimuleren dan met selectie.’

Nog maar zes jaar geleden werd loting aan universiteiten afgeschaft. Studies met een numerus fixus selecteerden aspirant-studenten door bijvoorbeeld te kijken naar rapportcijfers, de motivatie of de uitslag van een toets.

Slechte voorspeller

Maar dat werkt niet zo goed. Veel selectiemiddelen – zoals het schrijven van een motivatiebrief – blijken slechte voorspellers voor het studiesucces van een student.

Bovendien zorgen ze voor kansenongelijkheid: eerste generatiestudenten, studenten uit gezinnen met een lager inkomen of een niet-Westerse achtergrond blijken vaker buiten de boot te vallen. Dat komt omdat deze studenten soms minder gestimuleerd worden van huis uit, of omdat ouders geen bijlessen kunnen betalen.

Evenveel kans

Een wetswijzing maakt loting vanaf september weer mogelijk. De RUG kiest ervoor om in te zetten op ‘ongewogen’ loting. Ofwel: iedere student heeft evenveel kans.

Wil een opleiding toch selecteren, dan mag dat alleen door het gebruik van proefstudeertesten die aansluiten bij het onderwijsprogramma, zoals psychologie al langer doet. Dat blijkt namelijk wel een goede manier om studiesucces te voorspellen. 

Motivatiebrief

Opleidingen mogen nog wel vragen om een motivatiebrief of een fysiek interview, maar alleen als voorwaarde bij de inschrijving. Daarna is het weer een kwestie van loten. 

Omdat de aanvragen voor numerus fixusopleiding van volgend jaar al zijn ingediend, gelden de nieuwe regels vanaf het studiejaar 2025/2026.

Engels

11 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

11 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties