‘Doe meer tegen werkdruk’

Het RUG-bestuur moet meer doen om de werkdruk aan de universiteit te verlagen, vinden de Personeelsfractie en studentenpartij DAG. ‘Dit is riskant spel, u neemt het niet voldoende serieus’, waarschuwde personeelslid Antoon de Baets.
Door Peter Keizer

Volgens beide partijen legt het universiteitsbestuur de schuld voor de vele klachten over werkdruk te veel bij de werknemers neer. ‘U wast uw handen in onschuld. U hebt tot nu toe alleen speelgoedmaatregelen genomen, maar wij verlangen structurele maatregelen: meer personeel, de onderwijslast universiteitsbreed maximeren tot 50 procent van de aanstelling, en werk maken van een serieus sabbaticalbeleid’, hield De Baets het bestuurscollege voor.

Vakbond FNV meldde eerder dit jaar dat de druk op de ketel te hoog is bij veel universiteitspersoneel. Meer dan de helft van alle medewerkers zou daardoor lichamelijke of psychische klachten hebben.

‘Torenhoge werkdruk is de onvermijdelijke uitkomst van de universiteit als diploma- en publicatiefabriek. Het bestuur doet er alles aan om te ontkennen dat zij het zijn die de problemen veroorzaken’, zei Jasper Been van DAG in de universiteitsraad.

Sporten

De raad besprak donderdag een plan van het RUG-bestuur om de werkdruk aan te pakken. Daarin wordt vooral gesproken over bestaande projecten waarbij medewerkers tijdelijk van werkplek kunnen wisselen, sporten of advies krijgen over tijdsindeling en gezond eten.

‘Nergens in dit stuk wordt publicatiedruk, flexibilisering of de student-stafratio genoemd: het is de schuld van de individuele werknemer zelf’, reageerde Been.

Bestuursvoorzitter Sibrand Poppema geeft toe dat de werkdruk is toegenomen, maar vindt niet dat de schuld bij de werknemer wordt neergelegd. ‘Ik vind dat verwijt volstrekt ongepast’, zei hij. ‘We zeggen alleen dat individuele medewerkers zelf besluiten of ze ’s avonds al dan niet aan het werk gaan aan hun onderzoek. Dat is een persoonlijke keuze.’

Kwaliteit

Ook zijn er volgens Poppema te veel wetenschappers die denken dat het beter is om zoveel mogelijk te publiceren. ‘Het gaat niet om hoeveel, het gaat om de kwaliteit. Als een betere kwaliteit zou betekenen dat we dalen in de rankings, zou me dat helemaal niets schelen. Als iemand honderden publicaties heeft per jaar, kan ik dat moeilijk serieus nemen. En toch zien we dat. Dat zal anders moeten.’

Volgens de RUG-bestuurder zal worden geïnvesteerd in meer personeel. ‘Waardoor voor het eerst in vele jaren de student-stafratio zal verbeteren, met als doel om de werkdruk te verminderen. En daardoor zal het onderwijs beter worden.’

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties