Debat studentenpartijen geschrapt

Het debat tussen de lijsttrekkers van Lijst Calimero, DAG en SOG dat maandagmiddag stond gepland, is niet doorgegaan. De partijen konden het niet eens worden over de stellingen. ‘Het is gesteggel op de achtergrond’, zegt Lijst Calimero-voorzitter Daan van Dijk.
Door Peter Keizer

Maandagmiddag hadden de lijsttrekkers tegenover elkaar moeten staan in de plechtige Senaatszaal van het Academiegebouw. Het debat had studenten over de streep moeten trekken voor de verkiezingen, die volgende week worden gehouden. Maar op het laatste moment trokken studentenpartijen DAG en SOG zich terug.

‘Het is een opeenstapeling van dingen’, reageert SOG-fractievoorzitter Evan Clark. ‘We hadden afgelopen week alle drie een stelling ingediend. Daar waren we het over eens, en daar gingen we ons op voorbereiden. Tot Calimero zaterdagmiddag, anderhalve dag voor het debat, met een nieuwe stelling kwam. Dat was voor ons de druppel. Dat vonden we respectloos tegenover ons en de tijd die we in de voorbereiding hadden gestoken. DAG had zich al teruggetrokken. En een debat met alleen Calimero zagen wij op deze manier niet zitten.’

Stellingen

SOG wilde debatteren over de stelling dat de RUG meer moet doen om studenten te inspireren. DAG wilde het hebben over de plannen voor een campus in Yantai. En Calimero wilde de stelling verdedigen dat de RUG meer moet doen om academische vaardigheden bij studenten te vergroten. Die laatste werd in het weekend gewijzigd in: De RUG moet meer doen om de stress onder studenten te verminderen.

‘We wilden meer discussie over iets wat echt leeft onder studenten. En voor ons is dat studiedruk’, verklaart Van Dijk. ‘Er zijn namelijk niet veel studenten die iets over Yantai weten.’

Monologen

SOG en DAG waren niet blij met de lastminutewijziging. ‘We voorzien hoe de discussie daarmee zal verworden tot troosteloze monologen van twee partijen die langs elkaar heen praten. Geen kiezer is hierbij gebaat’, laat DAG in een verklaring weten.

‘Al eerder klonk binnen de beweging de vraag of we wel moeten meedoen aan een debat waarin de stellingen enkel leiden tot eenzijdige antwoorden. Aan de door SOG en Calimero voorgedragen stellingen, hoe belangrijk stress en inspiratie ook zijn, zit geen rafelig randje. Iedereen is het er namelijk over eens dat studenten academisch onderlegd en geïnspireerd moeten zijn’, stelt DAG.

Balen

Daarmee is de kans op een debat tussen de partijen voor de verkiezingen verkeken. Alle drie de partijen balen ervan. ‘Dit is niet wat we willen’, zegt Van Dijk. ‘We hoopten op een goede discussie. Er waren veel mensen geïnteresseerd. En zeker nu er een nieuwe partij bij komt, is het interessant voor studenten om te horen hoe die partijen van elkaar verschillen. Maar dat komt nu niet van de grond.’

SOG, Lijst Calimero en DAG gaan nu hun eigen weg. ‘We zijn allemaal druk met de voorbereidingen voor de campagne’, zegt Evan Clark van SOG.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties