Boekenweek: wat leest boekenbaas Marjolein Nieboer?

Boekenweek! Goed moment om een boek te kopen. Maar welke? Vijf bekende RUG’ers geven hun ultieme leestip. Vandaag: Hoofd van de UB, Marjolein Nieboer.
Door Mella Fuchs / Fotomontage UKrant

The Hours, Michael Cunningham

The Hours werd gepubliceerd in 1998 en won de Pulitzerprijs. Het gaat over drie vrouwen die leefden in verschillende periodes in de twintigste eeuw en is een eerbetoon aan schrijfster Virginia Woolf, die in 1941 zelfmoord pleegde.

The Hours beschrijft de diepgang van een dag in het leven van elk van de personages, heel gewone dagen zelfs. Een van de vrouwen is Virgina Woolf, die dan bezig is aan haar roman Mrs Dalloway.

Nieboer: ‘Dit boek deed mij beseffen dat wie je ook bent, waar je ook leeft, elke dag van elke persoon in feite heel interessant is. Dat raakt voor mij een beetje aan het idee dat je pas beseft hoe gelukkig je was op het moment dat je iets kwijtraakte.’

‘Je zult misschien studeren nu, en over tien of twintig jaar blik je terug op je studententijd en denk je: Oh, wat had ik toch een geweldig leuk leven, met m’n studie, en m’n bijbaan, en m’n vriendschappen… Terwijl je nu op zo’n maandag misschien wel de Monday blues hebt en baalt dat de week weer begonnen is. Als je iemand dan een dag van z’n leven laat beschrijven, zie je pas hoe mooi dat kan zijn. En dan besef je dat je echt in het hier en nu moet leven.’

Feestje

Sommige mensen slepen zich van de ene naar de andere dag, denkend dat het allemaal meer en beter kan en moet. ‘Maar van dit boek leerde ik: Tel je zegeningen, besef wat er allemaal wél is.’ Het boek gaat over vriendschap, liefde en literatuur, en wat Nieboer betreft is dat alles wat ertoe doet. En dan zitten er ook nog spannende ontknopingen in, verklapt ze.

‘Als ik een personage zou moeten zijn, zou dat Clarissa Vaughn zijn’, zegt Nieboer. ‘Ze is uitgeefster en woont in Greenwich Village. Ze koopt bloemen en ze geeft een feestje voor haar vriend. Daar herken ik mezelf in. Dat je met zoveel plezier een feestje geeft.’

Mocht je dit boek niet willen lezen, kijk dan in ieder geval de film, raadt Nieboer aan. Die won een Golden Globe en heeft een geweldige cast, met Meryl Streep, Julianne Moore en Nicole Kidman, die er een Oscar mee won.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties